Slag mot kokain-kartell i Mexico

I Mexico har politiet arrestert en person som hevdes å være den fremste drapsmannen i det ene av to narkotika-karteller som er i krig om kontrollen over smuglerrutene til USA.

Eleazar Medina Rojas
Foto: Dario Lopez-Mills / AP

Kommentar: Haakon Børde
Foto: NRK

Eleazar Medina Rojas har jobbet for Gulf-kartellet på grensa til USA. Han er arrestert i grensebyen Nuevo Laredo - Nye Laredo - og er vist fram for pressen i Mexico by i håndjern sammen med flere medarbeidere.

Det er beslaglagt et større antall våpen, blant dem det belgiske geværet PS-90 som er forbudt i Mexico, sambandsutstyr og narkotika.

2000 drept

Politiet har ikke opplyst hvor mange menneskeliv Medina Rojas har på samvittigheten. Men i kampene mellom Gulf-kartellet og Sinaloa-kartellet og mellom kartellene og politiet og hæren skal rundt 2 000 mennesker være drept bare i fjor.

Hæren mot smuglere

I fjor høst sendte den nye presidenten Felipe Calderón store hærstyrker til meksikanske delstater mot grensa til USA.

Soldatene har avvæpnet det lokale politiet mange steder og overtatt dets funksjoner fordi politiet hadde sett gjennom fingrene med kartellenes virksomhet eller samarbeidet direkte med dem i et gjennomkorrupt system.

Kartelleder tatt

Det ble sett som et betydelig framskritt i kampen mot smuglerne at Calderón utleverte Gulf-kartellets leder Osiel Cárdenas til USA på nyåret.

Osiel Cárdenas
Foto: HO / AFP

En rekke arrestasjoner den sise tida har gitt etterforskerne i politi og hær mye verdifull etterretning, har nestsjefen i etterretningsdepartementet, José Patino, opplyst.

Kartellkrig

Gulfkartellet har hatt hovedbase i Nuevo Laredo i flere år. Derfra smugles kokain som kommer sjøveien til Mexico fra Colombia og Peru, til Laredo på USAs side av grensa.

Sinaloa-kartellet med navn etter delstaten Sinaloa nordvest for Mexico by, har lenge prøvd å skaffe seg fotfeste innenfor Gulf-kartellets områder.

Regelrette slag har vært utkjempet mellom dem med automatvåpen og bombekastere.

Nicaragua

For litt over en uke siden kom Rikspolitiet og hæren i Nicaragua over en hemmelig rullebane like ved den pan-amerikanske hovedvei nord for hovedstaden Managua.

22 personer ble arrestert, blant dem fem meksikanere - en av dem med ordet Sinaloa tatovert på ryggen.

Politiet antar at disse arrestasjonene har hindret at Sinaloa-kartellet etablerer seg i Nicaragua.

SISTE NYTT

Siste nytt