NRK Meny
Normal

Skulle lage «atomhelvete»

Nye Wikileaks-lekkasjer avslører Guantanamo-fangers planer om terroraksjoner i kjølvannet av 11. september, deriblant det som skulle bli et «atomhelvete».

Khalid Sheikh Mohammed

Terrorplaner: Nye Wikileaks-dokumenter avslører at Sheikh Mohammed hadde en rekke terrorplaner etter 11. september.

Foto: AP

Det skriver CNN på sine hjemmesider. I Wikileaks siste frislipp av klassifiserte regjeringsdokumenter omtales Guantamo-fangers snakk om nye aksjoner etter angrepet på tvillingtårenene i New York og Pentagon.

Angrepene skulle være ment som oppfølgingsangrep. Det spesifiseres at dette var rykter, og ikke konkrete planer.

Ifølge dokumentene var Khalid Sheikh Mohammed, som kaller seg selv hjernen bak 11. september-angrepet, opptatt med å planlegge nye angrep før han ble pågrepet.

Mohammed skal blant annet ha fortalt forhørere at han skulle lage et «atomhelvete».

Ville angripe Heathrow

Sheikh Mohammed skal også ha fortalt at han hadde planer om å angripe flyplassen Heathrow i London. Ifølge dokumentene skal det primært ha vært to terrorgrupper involvert i angrepsplanene.

Terrorangrepene mot World Trade Center 11. september 2001

Store planer: Sheik Mohammed fortalte forhørerne at han lette etter mennesker som kunne være villige til å ofre seg som martyrer.

Foto: STR / Reuters

Den ene gruppen, basert i Storbitannia, skal ha prøvd å få flyveopplæring ved en kommersiell flyveskole i Kenya.

En annen terrorgruppe i Saudi-Arabia hadde som oppgave å finne mennesker som kunne være villige til å ofre seg som martyrer i angrepene.

- En god ting at folk får vite

Andre mulige terrormål skal ha vært "den høyeste bygningen i California", som skulle angripes ved hjelp av et kommersielt fly. Planen var å få tilgang til cockpiten ved hjelp av en «sko-bombe».

Sheik Mohammedskal ifølge dokumentene også ha hatt en rekke andre terrorplaner i tankene, blant annet at det i 2002 skulle flys flere fly inn i flyplasser rundt omkring i USA.

Til denne operasjonen skal Sheikh Mohammed ha spurt Al Qaida-medlemmer om hjep.

- Jeg er glad for at det amerikanske folk får vite om de mange planene vi måtte håndtere, og hvor mange vi sto ansikt til ansikt med. Jeg tror det er en god ting, sier CNNs Fran Townsend, tidligere sikkerhetsrådgiver for daværende president George W. Bush.

Trengsel på Heathrow

Heathrow: Planer om et angrep på Heathrow var noe av det Sheikh Mohammed fortalte om til forhørerne.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt