Hopp til innhold

Skokasteren stiller til valg

Mannen som kastet skoene sine på USAs president George W. Bush i 2008, ble en helt i den arabiske verden. Nå stiller han til valg i parlamentet.

Her dukker presidenten.

– Jeg ble et offer for urettferdighet og løgner i forbindelse med den amerikanske okkupasjonen. Hvis Gud vil, kommer jeg til å kreve fra parlamentet at USA formelt ber om unnskyldning etter krigen.

Det sier Muntadhar al-Zaidi, som er kandidat for listen Sayirun.

Skokaster stiller til valg

Kastet sko, stiller til valg. Muntadhar al-Zaidi er kjent for å ha kastet skoene på USAs president i 2008. Kilde: Ap

Foto: Reuters

Han sier til nyhetsbyrået AP at han ønsker at USA unnskylder og betaler kompensasjon til alle irakiske familier som ble rammet av okkupasjonen på 2000-tallet.

– Jeg vil også stille George W. Bush for en domstol sammen med alle dem som hjalp ham, og anklage dem for krigsforbrytelser.

Kalte Bush for en hund

Bildene av den irakiske journalisten som kastet skoene sine på den amerikanske presidenten gikk verden rundt.

Det var på en pressekonferanse med Bush og Iraks statsminister Nouri al-Maliki i Bagdad i desember 2008 at al-Zaidi reiste seg opp og kastet en sko, samtidig som han ropte «Dette er en gave fra irakerne, dette er farvelkysset, din hund, hund»

Han ga seg ikke, og kastet også den andre skoen, og ropte «- Denne er fra alle enkene, de foreldreløse og de som har blitt drept i Irak». Deretter ble han ført ut av sikkerhetsvaktene. Den amerikanske presidenten klarte å dukke og ble ikke truffet.

FILES-IRAQ-CONFLICT-ANNIVERSARY

Veltet statue: Da statuen av Saddam Hussein ble veltet 9. april 2003 viste mange irakere hva de mente om diktatoren.

Foto: RAMZI HAIDAR / AFP

I irakisk kultur er det å kaste en sko noe av det mest nedverdigende man kan gjøre mot andre. Da statuen av Saddam Hussein ble veltet av amerikanske marinesoldater i 2003, slo mange irakere løs på statuen med skoene sine.

Ble en helt

Det har gått ti år siden episoden som gjorde ham til en helt i den arabiske verden. Han ble dømt til tre års fengsel for skokastingen, men ble løslatt etter ni måneder i fengsel.

Pakistan Bush Shoe Tosser

Det var demonstrasjoner til støtte for den irakiske journalisten Muntadhar al-Zaidi også i Lahore i Pakistan i desember 2008.

Foto: K.M. CHAUDARY / AP

– Jeg er ikke sikker på at det å kaste sko på George W. Bush kommer til å gi meg stemmer eller ikke, det er faktisk heller ikke målet mitt. Bakgrunnen for at jeg stiller til valg er at jeg har et mål. Alle irakiske politikere som støttet Bush og de allierte ga ingenting til Irak mens de regjerte, sier han.

Al-Zaidi mener det nå må skje endringer i landet.

– De som styrte skulle bli kastet ut av Irak akkurat som vi gjorde med den amerikanske okkupasjonsmakten. George Bush er borte også, og resten kan heller ikke bli til evig tid.

Valget til ny nasjonalforsamling i Irak er planlagt 12. mai.

SISTE NYTT

Siste nytt