Hopp til innhold

Skogbranner med politisk bismak

De voldsomme skogbrannene og røykskyene i Russland skaper sterke reaksjoner mot myndighetene. De anklages for sen reaksjon og for å ikke ta faresignalene på alvor, men så langt har ingen blitt syndebukk.

Morten Jentoft
Foto: NRK

«Det var helt riktig av deg å komme hjem fra ferie, du gjorde det i tide».

Det sa Russlands statsminister Vladimir Putin til Moskvas mektige borgermester Jurij Luzjkov i dag, etter at Luzjkovs fravær fra den røyklagte hovedstaden de siste dagene er blitt et hett tema blant byens fra før mer enn 10 millioner svette innbyggere.

Statsminister Vladimir Putin og Moskvas borgermester Jurij Luzjkov

Statsminister Vladimir Putin og Moskvas borgermester Jurij Luzjkov på møte i dag.

Foto: RIA Novosti / Reuters

For nå følges russiske politikere med argusøyne av en stadig mer bekymret befolkning.

Mange mener de ikke er på høyde med situasjonen og ikke gjør jobben sin, når landet er rammet av de verste skogbrannene på mange tiår.

Da Luzjkovs pressetalsmann for en tid tilbake gikk ut å sa at situasjonen var under kontroll og at det derfor ikke var nødvendig for ordføreren å avbryte sin ferie, skapte det hånlatter og raseri blant folk og ikke minst i pressen.

Pusteproblemer

Stemningen var på bristepunktet lørdag da karbonmonoksidnivået i luften i Moskva var seks ganger over farenivået, og tusenvis av mennesker fikk akutte pusteproblemer.

En del av dem som var alvorlig syke fra før, skal ha dødd på grunn av røyken, men det har vært vanskelig å få nøyaktige tall over hvor mange som har mistet livet.

Røyk i Moskva

Moskva i går, mandag.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

I dag har vindretningen snudd noe og luften over Moskva har klarnet noe. karbonmonoksidnivået var derfor i formiddag nede på «bare» 1,4 over faregrensen.

Kunne ikke forberedt det

På overflaten kan det se ut som om russiske myndigheter og politikere gjør alt som er mulig for å stoppe skogsbrannene. Og de fleste forstår at det som nå skjer først og fremst er en naturkatastrofe ingen kunne forutse.

Den verste hetebølgen og tørken på 130 år har gjort Russlands skoger knusktørre.

Det er heller ikke vanskelig å være enig med president Dmitrij Medvedev når han sier at Russland er noe annet enn Luxemborg, lilleputtstaten i Sentral-Europa.

«De hadde ikke hjulpet stort om vi hadde startet forberedelsene til mulige branner for 10 år siden», sa Medvedev da han besøkte et av katastrofeområdene i går, mandag.

Rømte unna flammene

Mange steder, som i Nizjnij Novgorod-området, har brannene allerede forårsaket store ødeleggelser, blant annet i landsbyen Verkhnaja Vereja, der innbyggerne bare i hui og hast klarte å komme seg unna flammene.

Skogbrannene truer russisk hveteproduksjon

President Dmitrij Medvedev møtte bøndene i Maly Shaplak i går.

Foto: DMITRY ASTAKHOV / Afp

Konstantin Belov, til vanlig rektor på en skole i nærheten, klarte bare å få et par ting med seg i bilen, før han måtte sette seg i bilen og rømme unna.

- Dette skulle være mitt pensjonisthjem, har hadde jeg investert alle pengene mine, forteller han til avisen The Moscow Times , som besøkte ruinbyen sammen med statsminister Vladimir Putin.

Overalt i dette området slåss nå brannmannskaper, soldater og frivillige mot flammene og for å hindre at de sprer seg.

Arbeidet følges nøye av internettsiden www.wyksa.ru , der det hele tiden er mulig å se bilder fra det som nå ser ut til å bli en av de verste naturkatastrofene i russisk historie.

Internettsiden drives av Julija og Sergej Pantelejev, og de har vært svært kritiske til hvordan lokale myndigheter har ledet slokningsarbeidet. På nettet har det vært mulig for lokalbefolkningen å brette ut sin frustrasjon, og det har igjen ført til reaksjoner.

Før helgen ble serveren deres utsatt for noe som trolig var et hackerangrep og var ikke tilgjengelig i flere dager. Men i dag er de tilbake igjen, trolig til stor irritasjon fra myndighetenes side.

Beholder jobbene

Da Vladimir Putin nylig besøkte området, var det mange som ropte at den lokale guvernøren Valery Sjantsev måtte gå av. Men i helgen ble han likevel utnevnt for en ny femårsperiode av president Dmitrij Medvedev, med den begrunnelsen at det var viktig å beholde lederskapet i nåværende situasjon.

Den lokale lederen for administrasjonen i Vyksa-området, Aleksej Sokolov trakk seg fra stillingen etter kritikk om dårlig brannledelse, men han er ifølge The Moscow Times nå tilbake i jobben.

Også den hardt pressede 73 år gamle Jurij Luzjkov ser ut til å beholde jobben som borgermester i Moskva, selv om det lenge har vært spekulert i om at ledelsen i Kreml ønsker å bli kvitt ham.

Brannmenn i Berestyanki i Ryazan-regionen i Russland

Brannmanskaper jobber på spreng i hele Russland.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

Så langt ser det altså ikke ut til at brannene i Russland får store politiske konsekvenser, men det er ikke over ennå.

«Fremdeles er det 557 branner vi ikke har kontroll over», sa sjefen for det russiske krisedepartementets akuttavdeling Vladimir Stepanov i dag.

Og værmeldingen lover ikke dramatiske endringer den neste uken, det blir fortsatt varm med temperaturer over 30 grader, og bare lokalt er det muligheter for regnbyger.

SISTE NYTT

Siste nytt