NRK Meny
Normal

Skjulte påstander om overgrep i 35 år

I en knusende rapport om seksuelt misbruk av barn kritiserer erkebispedømmet i Dublin den katolske kirken i irland for å ha dekket over overgrep.

Ifølge BBC har utvalget som står bak rapporten undersøkt hvordan kirken og de statlige myndighetene har håndtert påstander om barnemishandling mot 46 katolske prester.

I rapporten heter det at kirken satte sitt eget omdømme foran barna.

Rapporten som heter « Report of the Commission of Investigation into the Catholic Archdiocese of Dublin» tar for seg perioden fra 1974 til 2004, og har avdekket en kultur der kirkeledere har prioritert vern av egen institusjon foran omsorgen for barna de hadde i sin pleie.

Unnlot å rapportere

I stedet for å rapportere om påstandene til myndighetene, ble de anklagede bare omplassert til et nytt sogn.

I rapporten går det fram at fire erkebiskoper, tre av dem nå avdøde, unnlot å overlevere informasjon om overgripere i egne rekker.

– Sviktet ofrene

Politikommissær Fachtna Murphy omtaler rapporten som «ubehagelig lesning» om overgrep, og at kirkens ledelse og irske myndigheter har sviktet ofrene.

– Kommisjonen har funnet at i noen tilfeller, som følge av handlinger eller unnlatelser, har personer som søkte støtte ikke alltid fått den omsorgen og beskyttelsen som enhver innbygger i problemer skal kunne forvente å få fra politiet, sier Murphy.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt