Skjerper sikkerhet i India

India skjerper sikkerhetstiltak etter terroraksjonen mot jernbanenettet i Mumbai, der over 170 mennesker ble drept.

India skjerper sikkerheten
Foto: Frank Franklin / Scanpix/AP

Ingen hadde onsdag morgen påtatt seg ansvaret for aksjonen, men mistanken rettes mot militante muslimske grupper som kjemper i Kashmir.

Indisk politi jakter på spor etter hvem som sto bak bombeangrepene.

 Bombeeksperter med hunder gjennomsøkte natt til onsdag togvognene som ble sprengt i stykker i aksjonen.

Politiet gjennomførte også en rekke raid rundt om i delstaten, på jakt etter gjerningsmenn.

I alt sju bomber rammet tog og togstasjoner i de vestlige forstedene i byen med om lag ti minutters mellomrom, noe som vitnet om en nøye planlagt terroraksjon.

Tallet på døde kan stige

Mumbai er Indias finanshovedstad og de sju eksplosjonene rammet midt i rushtiden. Byens jernbanenett er et av de travleste i verden, med hele seks millioner reisende hver dag.

Over 12 timer etter ulykken lette folk fortsatt febrilsk etter slektninger på forskjellige sykehus i byen.

– Legene arbeider fortsatt. Det pågår amputeringer, og det er mange som har svært alvorlige skader, sier journalist Anumeha Yadav til BBC.

Antallet døde var onsdag morgen kommet opp i 174. Over 660 andre ble såret.

– Dødstallet kan stige fordi for mange av de 661 skadde er tilstanden kritisk, sier Shivaji Mohit i politiet i Mumbai.

Hindre hevnaksjoner

Terroraksjon i India
Foto: Scanpix/AFP

Sikkerhetstiltakene rundt om i India ble trappet opp både for å avverge nye angrep og for å hindre hevnaksjoner mot muslimer, opplyser myndighetene.

– Jeg ber innstendig folk om å forholde seg rolig, ikke tro på rykter og å fortsette å leve som normalt, sier den statsminister Manmohan Singh.

Etter terroraksjonen ble hele jernbanenettet stengt, noe som førte til at hundretusenvis av mennesker ikke kom seg hjem og måtte tilbringe natten i byen. Mange sov hos slektninger eller på skoler og universiteter.

Indias jernbaneminister kunngjorde tirsdag at ofrene og slektninger av de drepte vil få en økonomisk kompensasjon på rundt 65.000 kroner hver. Han lovet å hjelpe til med å skaffe jobber til slektningene og å betale for behandling for de sårede,

Annan sjokkert

 

FNs generalsekretær Kofi Annan sier han er sjokkert over bombeangrepet mot togene, som var stappfulle av passasjerer.

Aksjonen bekrefter at terrorisme utgjør en av de mest alvorlige trusler mot internasjonal fred og sikkerhet, heter det i en uttalelse fra Annan.

Mumbai har også tidligere blitt rammet av bombeangrep. I 1993 ble rundt 250 personer drept og over 1.000 såret i en bølge av bombeeksplosjoner. 

 

 

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt