NRK Meny
Normal

Frykter at åtte-årings død på bryllupsnatta blir dekket over

Myndighetene i Jemen starter nå etterforskning etter at en åtteåring skal ha dødd på bryllupsnatta i forrige uke.

Huriya Mashhoor

Jemens menneskerettighetsminister Huriya Mashhoor frykter at dødsfallet til åtte år gamle Rawan blir dekket over. Her er hun fotografert under en demonstrasjon i Sanaa 2. juni 2013.

Foto: AFP

– Regjeringen tar denne saken alvorlig og vil etterforske den og de ansvarlige vil bli stilt til ansvar, sier Rajeh Badi, en rådgiver til statsminister Mohammed Salem Basindwa, til nyhetsbyrået Reuters.

Det har kommet sterke reaksjoner, både nasjonalt og internasjonalt, etter rapportene om at åtteåringen, bare kalt Rawan, døde av indre blødninger og sprukken livmor på bryllupsnatten etter å ha blitt giftet bort til en 40 år gammel mann.

Han la til at forbrytelsen så langt ikke er bekreftet og at det er satt sammen en komite som skal se på saken.

Nettside fra Jemen

Også på jemenittiske nettsteder får saken stor oppmerksomhet. På nettstedet 14. Oktober tar Habib Ali Jafri til orde for å kriminalisere ekteskap av mindreårige.

Foto: Faksimile

– Forbrytelsen har ikke blitt bekreftet ennå. Komiteens jobb er å finne ut om denne forbrytelsen har skjedd eller ikke, sier Badi til nyhetsbyrået AFP.

Frykter saken dekkes over

Selv om regjeringstalsmann Rajeh Badi ikke vil bekrefte at forbrytelsen har funnet sted, sier aktivister i barneretts-organisasjonen Siyaj, som har reist til Hajjah-provinsen der jenta døde, at de har samlet inn informasjon som i praksis bekrefter saken.

– Vi i Siyaj er nesten sikre på jentas død og at myndighetene prøver å dekke over saken, sier lederen for Siyaj, Ahmed al-Quraishi, til nyhetsbyrået AFP.

Jemens menneskerettighetsminister Huriya Mashhoor deler aktivistenes frykt for at saken blir dekket over.

– Jeg frykter at det kan være et forsøk på å dekke over saken, særlig fordi den fant sted på et isolert område i Hajjah-provinsen der det har vært tilsvarende tilfeller tidligere, sier Mashoor til nyhetsbyrået AFP.

– Søster på ti år som også er gift

Aktivistene sier at innbyggere i byen Meedi forteller at de så jenta for tre uker siden med en mobiltelefon i hånden, og at hun fortalte dem at hun skulle gifte seg med en mann i 40-årene.

Catherine Ashton

EUs «utenriksminister» Catherine Ashton ba fredag myndighetene etterforske saken.

Foto: Christian Lutz / AP

Innbyggerne fortalte også at både jenta og hennes familie forsvant kort tid etterpå, ifølge al-Quraishi.

Ifølge enkelte av innbyggerne tok mannen åtteåringen med til et hotell etter at bryllupet hadde gått av stabelen, og der hun blødde i hjel etter samleie den første natten.

Samtidig har en lokal politimann i området sagt til aktivistene at jenta og hennes far holdes i politiets varetekt. Den lokale politimannen har ikke gitt noen ytterligere opplysninger.

Aktivistene har også fått opplysninger om at faren til avdøde Rawan, også har en annen datter på 10 år, og at også hun er giftet bort.

EU ba om etterforskning

EUs «utenriksminister» Catherine Ashton ba fredag myndighetene etterforske saken og å «straffeforfølge alle som var ansvarlige for denne forbrytelsen».

I en pressemelding sa Ashton at Jemen bør gjeninnføre en lov som setter en minimumsalder for ekteskap.

– Regjeringen i Jemen må stå ved sine forpliktelser under internasjonal lov, inkludert FNs barnekonvensjon som beskytter barns rettigheter, som Jemen har sluttet seg til, sier Catherine Ashton.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon i Yemen

Kvinner deltok 23. mars 2010 i en stor demonstrasjon utenfor parlamentet i Sanaa til støtte for et lovforslag om å forby giftermål for jenter under 17 år.

Foto: Mohamed Huwais / AFP

Vil innføre minstealder

Menneskerettighetsminister Huriya Mashhoor sier i dag at hun vil arbeide for å innføre et minstealder for å gifte seg på 17 år.

– Jeg har skrevet til presidenten i nasjonalforsamlingen og bedt ham ta opp igjen lovforslaget om minstealder som har ligget på vent siden 2009, sier Mashoor til nyhetsbyrået AFP.

Nujud Mohammed Ali

Nujud Mohammed Ali ble et symbol for barnebruder i Jemen da hun fikk skilsmisse som åtteåring i 2008.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Menneskerettighetsministeren har vært aktiv i kampanjen mot barnebruder i Jemen, men har ikke kommet noen vei etter at lovforslaget og diskusjonene døde bort som en følge av det politiske kaoset som fulgte etter at president Ali Abdullah Saleh ble styrtet i 2011.

Vanlig med barnebruder

Mange fattige familier i Jemen gifter bort sine unge døtre for å spare utgiftene til å oppdra barnet og for medgiften de får fra mannens familie.

I en rapport fra desember 2011 skriver menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch at 14 prosent av jentene i Jemen blir gift før fyller 15 år. Før de fyller 18 år er hele 52 prosent av jentene blitt gift.

Human Rights Watch skriver at mange av barnebrudene blir holdt borte fra skolene når de kommer i pubertetsalderen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt