Hopp til innhold

Forbereder krise-evakuering av utlendinger

I dag skal etter planen de første av flere tusen fordrevne utlendinger evakueres ut av Den sentralafrikanske republikk. – Man var nødt til å gjøre noe, sier Afrika-forsker.

Uro i Den sentralafrikanske republikk

Frivillige sikkerhetsvakter bruker stokker for å hindre folkemassen i å nå et utleveringspunkt for mat. Rundt 100 000 mennesker på flukt bor i den provisoriske leiren ved Mpoko-flyplassen i Bangui.

Foto: Rebecca Blackwell / NTB Scanpix

International Organization for Migration (IOM) sier de vil starte med å fly 800 tsjadere ut av en flyktningleir i hovedstaden Bangui, ifølge BBC.

IOM sier at rundt 33 000 afrikanere fra naboland som nå befinner seg i det voldsherjede landet, trenger akutt hjelp. Organisasjonen skal ha fått forespørsler om assistanse fra Tsjad, Niger, Mali, Sudan og Den demokratiske republikken Kongo om å evakuere tusenvis av deres statsborgere.

– Dette har vært på trappene lenge, og man var nødt til å gjøre noe, sier Afrika-forsker Morten Bøås ved NUPI til NRK.

Flykter hjem

Morten Bøås, seniorforsker ved NUPI

Morten Bøås sier situasjonen er kritisk for mange flyktninger som befinner seg i Den sentralafrikanske republikk.

Foto: NRK

Ved flyplassen Mpoko i Bangui er holder anslagsvis 100 000 flyktninger seg i en provisorisk leir. IOM sier at de første 800 som etter planen skal sendes hjem i dag, inngår i en gruppe på rundt 2 500 tsjadere som søker tilflukt i denne leiren.

– Det er stor fare for sykdommer og epidemier. Faren er kanskje spesielt stor for de nesten hundre tusen som befinner seg ved flyplassen, sier Morten Bøås.

Ifølge FNs beregninger er 935 000 mennesker drevet på flukt siden krisen brøt ut i landet, skriver The Guardian.

Over 60 000 mennesker har bedt om hjelp fra ambassadene sine, ifølge IOM. Allerede skal 27 000 ha blitt evakuert av myndighetene i sine hjemland.

Farlig for tsjadere

Franske og afrikanske styrker har forsøkt å stanse volden mellom muslimske Seleka og kristne militsgrupper, men de har slitt med å lykkes. Det har også kommet meldinger om at selv de fredsbevarende styrkene kjemper mot hverandre.

Samtidig har holdningene til folk fra Tsjad forverret seg i Den sentralafrikanske republikk. Hovedgrunnen til mistenksomheten mot soldater og immigranter fra nabolandet, er oppfatningen av at Tsjad har støttet Seleka-alliansen og den avgåtte presidenten, sier Bøås.

– Folk fra Tsjad har blitt veldig upopulære på kort tid, og situasjonen for dem kan være farlig om de ikke får hjelp.

Michel Djotodia

Den midlertidige presidenten i Den sentralafrikanske republikk, Michel Djotodia, kunngjorde fredag at han trekker seg. Ifølge Reuters har han nå reist til Benin.

Foto: NOOR KHAMIS / NTB Scanpix

Tusenvis av tsjadere har allerede rømt landet de siste ukene. De møter vold i Den sentralafrikanske republikk fordi noen beskylder dem for å støtte opprørere, skriver BBC.

Mange av dem som har forsøkt å reise hjem på egen hånd, har blitt stående fast i farlige grenseområder. De fleste av disse er kvinner og barn, opplyser IOM.

– Kan bli verre på kort sikt

I går besluttet president Michel Djotodia sammen med statsministeren å trekke seg fra makten. Den sentralafrikanske republikk har vært herjet av en voldsbølge siden bevegelsen Seleka tok makten og innsatte Djotodia som president under et kupp i mars i fjor.

– På lang sikt kan dette åpne for en bredere overgangsregjering og en mulig forsoningsprosess. Det var nok bare et spørsmål om tid før han måtte trekke seg, for det gikk bare fra vondt til verre da han kom til makten. Men på kort sikt kan situasjonen bli verre, mener Bøås, og utdyper:

– Frontene hardner til. Den kristne majoriteten vil se på dette som en seier for seg. Og dersom den muslimske minoriteten vil se på dette som et resultat av fransk press, kan de komme til å grave seg ned i skyttergravene, og vi vil se en økende voldsbruk. Muslimer vil slåss for den posisjonen de har hatt.

Regjeringskilder i Tsjad og Benin sier til Reuters at den tidligere presidenten Michel Djotodia i dag skal ha reist til det vestafrikanske landet Benin, hvor han angivelig vil gå i eksil.

SISTE NYTT

Siste nytt