NRK Meny
Normal

Skal bygge nytt romlaboratorium

Romferja Endeavour ble natt til i dag skutt ut fra Cape Canaveral på vei mot den internasjonale romstasjonen ISS. Snart er amerikanerne avhengige av russisk hjelp for å klare dette.

Romferja Endeavour
Foto: BRUCE WEAVER / AFP

Syv astronauter skal etter planen gjennomføre fem turer ut i rommet i løpet av tolv dager ved ISS for å bygge et nytt romlaboratorium, utstyrt av Japan.

Endeavour tok av i natt, og hadde åtte minutter etter oppskyting en toppfart på 28.000 kilometer i timen.

Nett-TV: "Endeavour" skytes opp

 

514 milliarder kroner

Etter planen skal romferja bruke 16 dager på turen i rommet, hvorav 12 dager i ferja. Aldri før har en romferje vært lenger i rommet, skriver Reuters.

Prosjektet har en prislapp på 100 milliarder dollar. Eller i overkant av 514 milliarder norske kroner.

Vil trenge hjelp

I fremtiden vil USA være avhengige av hjelp for å nå sin internasjonale romstasjon. I løpet av to års tid vil alle de tre romferjene som landet i dag disponerer være for gamle, på grunn av manglende sikkerhet og høye kostnader. 

Nye ferjer vil først være på plass i 2015.

Det betyr at USA i en femårsperiode vil være avhengige av andre lands teknologi for å få fraktet astronauter og utstyr til sine romstasjoner, skriver The Washington Post .

Det eneste landet som da vil være kapable til å fly folk ut i rommet, er Russland. Dette gir russerne således en unik posisjon når prisen skal forhandles.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt