Hopp til innhold

Sjefredaktøren er blant de drepte

Fransk politi bekrefter at sjefredaktør Stéphane Charbonnier i ukebladet Charlie Hebdo er blant de de drepte i terrorangrepet i Paris.

Charb redaktør i Charlie Hebdo

Charb har vært redaktør for det kontroversielle ukebladet. Nå bekrefter politiet at han er blant de drepte.

Foto: Wikimedia Commons

Drapsofrene i Charlie Hebdo

Politiet bekrefter at tegnerne Cabu (øverst f.v.) og Tignous er blant de drepte. Også redaktør Charb (nederst t.v.) og tegneren George Wolinski er blant ofrene.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

I tillegg ble tegneren Cebu drept da tre væpnede menn tok seg inn i redaksjonslokalene til ukebladet, bekrefter politiet.

– De skjøt Wolinsky og Cabu (to tegnere. jour.anm.) Det varte i fem minutter. Jeg gjemte meg under en pult. De snakket flytende fransk, helt perfekt og sa noe om Al Qaida, sier tegneren Coco til L'humanite.

Totalt skal fire tegnere, inkludert sjefredaktøren, være drept, får nyhetsbyrået AFP opplyst fra kilder i politiet.

Stéphane Charbonnier, kjent under navnet Charp, levde under politibeskyttelse etter å gjentatte ganger ha blitt truet på livet for bladets karikaturer av Profeten Muhammed.

Charbonniers livvakt er en av de drepte, ifølge Le Figaro.

På Al Qaidas dødsliste

Stéphane Charbonnier tok over jobben som sjefredaktør i ukebladet i 2009. For to år siden ble han plassert på Al Qaidas dødsliste etter at bladet kom med en utgave hvor de harselerte med Profeten Muhammed, ifølge The Telegraph.

Hadde han hadde en ukentlig stripe i bladet kalt Charb n'aime pas les gens «Charb liker ikke mennesker».

Tidligere hadde han en fast spalte med navnet «Ayatollah Charbs fatwa».

Charbonnier har en fortid fra venstresida i fransk politikk og var i en årrekke tilhenger av det franske kommunistpartiet og Front de gauche.

Vilks venn av bladet

Lars Vilks

Den svenske tegneren Lars Vilks reagerer kraftig på terroraksjonen mot det franske bladet.

Foto: Stigake Jensson / Scanpix

Den svenske karikaturtegneren Lars Vilks som selv har blitt truet på livet for sine karikaturtegner av profeten, er sjokkert over angrepet på sine franske kolleger.

– Jeg har alltid vært en venn av Charlie Hebdo. De har stått opp for sin satiriske linje, og aldri sensurert seg selv slik andre aviser har gjort. Det er en forferdelig katastrofe at de har blitt rammet av denne ulykken, sier Vilks til NRK.

Han frykter at terroristene nå skal lykkes med å kneble de som i dag lever av å utfordre ytringsfriheten i satirens navn.

– Ytringsfriheten kommer nok til å bli svekket nå som alle kjenner på skrekken. Det finnes allerede en skrekk, det er jeg bevisst på, siden det blir problemer bare jeg dukker opp et sted for å forelese, sier Vilks.

– Det som er problemet er at det ikke er så mange mål som er interessante. I Danmark har man Jyllands-Posten, og jeg er et mål. Det handler om at alle har veket unna. Hvis de opprinnelige karikaturtegningene hadde vært publisert overalt fra begynnelsen av, hadde man vært kvitt hele problemet, sier den svenske tegneren.

SISTE NYTT

Siste nytt