Hollande: – Et angrep på ytringsfriheten

En rystet president François Hollande kaller angrepet i Paris i formiddag for en terrorhandling og nølte ikke med å dra til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris kort tid etter angrepet.

Frankrikes president Francois Hollande

Frankrikes president François Hollande dro straks til åstedet for terrorangrepet i Paris.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

– Dette er et angrep på ytringsfriheten. Men vi må vise at vi står sammen i dette landet. Vi er et liberalt land, derfor møter vi ofte trusler. Men ingen skal tro at de kan true oss til stillhet. Dette er et angrep på ytringsfriheten, sa Hollande.

Han sa at myndighetene nå har iverksatt en rekke sikkerhetstiltak over store deler av Paris og omegn etter at terrorister i dag tok livet av tolv personer. Fire andre ble alvorlig såret.

– Vi står sammen

– Vi tenker i dag på ofrene for denne tragedien og deres pårørende, sa Hollande.

Terroristene skal ha ropt at de hevnet profeten.

Statsledere i flere allierte land var raskt ute med å fordømme angrepet.

USAs president Barack Obama kaller det også et «terrorangrep».

– Vi er i kontakt med franske myndigheter og jeg har bedt min administrasjon om å bistå med nødvendig assistanse for å fange disse terroristene, sier Obama.

Han uttrykker også dyp medfølelse med de etterlatte og pårørende.

– Frankrike er USAs eldste allierte og har stått skulder ved skulder med USA i kampen mot terrorister som truer vår felles sikkerhet og verden, sier han videre.

«Avskyelig»

FNs generalsekretær Ban Ki-moon reagerer svært sterkt på angrepet mot redaksjonslokalene til Charlie Hebdo i Paris.

– Angrepet er forferdelig og kaldblodig, og kan ikke rettferdiggjøres, sier Ban ifølge Reuters.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel mener angrepet er «avskyelig».

– Denne avskyelige handlingen er ikke bare et angrep på franskmenn og deres sikkerhet. Det er også et angrep på pressefriheten og ytringsfriheten, sa Merkel.

EU-president Donald Tusk sier at unionen nå strår sammen med franskmennene.

– EU står sammen med Frankrike etter denne avskyelige handlingen. Det er et brutalt angrep mot våre grunnleggende verdier og mot ytringsfriheten, en pilar i demokratiet vårt, sier Tusk i en uttalelse.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland sier i en uttalelse at angrepet er svært urovekkende, skriver NTB.

Les også: Selbekk: En bekmørk dag for ytringsfriheten

Også den britiske statsministeren David Cameron fordømmer det «barbariske» angrepet på satiremagasinet og sier at Storbritannia står sammen med sin allierte mot «alle former for terrorisme.»

Cameron sa tidligere i en twittermelding at drapene var kvalmende.

– Detaljene er ikke på det rene, men jeg er sikker på at både Underhuset og dette landet står sammen med det franske folket i vår opposisjon mot alle typer terrorisme. Vi står støtt for ytringsfriheten og demokratiet, sier Cameron.

Også Russlands president Vladimir Putin kondolerte.

– President Putin uttrykker sin dypeste medfølelse til ofrenes slektninger, deres kjære, til alle i Paris og alle franskmenn, sa presidentens talsmann Dmitry Peskov til TASS.

– Ikke noe med islam å gjøre

Den arabiske liga fordømmer onsdag også terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

– Den arabiske ligaens leder Nabil al-Arabi fordømmer på det sterkeste terrorangrepene mot Charlie Hebdo i Paris, sier ligaen i en uttalelse.

Frankrikes muslimske råd CFCM fordømmer også terrorangrepet.

– Denne barbariske, ytterst alvorlige handlingen er også et angrep mot demokratiet og pressefriheten, sier CFCM i en uttalelse.

Det prestisjetunge Kairo-universitetet al-Azhar, en av de viktigste sunnimuslimske institusjonene, kaller angrepet kriminelt og sier at vold ikke har noe med islam å gjøre, ifølge det egyptiske nyhetsbyrået MENA.

Til AFP sier universitetet at institusjonen ikke støtter voldsbruk, selv om det var et svar på krenkende handlinger mot islam.

Følg saken her:

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt