Sittende Merkel møtte Danmarks statsminister

Forbundskansler Angela Merkels tar ingen sjanser. Etter flere skjelveanfall i det siste satt hun på en stol under militærparaden da den danske statsministeren besøkte Berlin i dag.

X02197

Symbolsk bilde fra Berlin i dag: Angela Merkel sitter under militærparaden.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Et besøk av Danmarks statsminister får vanligvis ikke den store oppmerksomheten fra mediene i EU-stormakten Tyskland.

Men i dag var det annerledes: Etter tre skjelveanfall den siste tiden, er Angela Merkels helse blitt et tema tyskerne er svært opptatt av.

Og under dagens militærparade i Berlin tok Merkel og hennes rådgivere ingen sjanser: I stedet for stå i givakt overvar de to lederne paraden sittende.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel skalv tydelig under den finske statsministeren Antti Rinnes besøk i Berlin onsdag.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel skalv tydelig under den finske statsministeren Antti Rinnes besøk i Berlin onsdag.

Alvorlig syk?

Etter et Angela Merkel fikk et kraftig skjelveanfall under en seremoni i Berlin den 19. juni har spekulasjonene om hennes helse vært mange:

Er EU-Europas mektigste politiker alvorlig syk? Hva er det egentlig som feiler henne? Går hun til legebehandling?

Bildene av forbundskansler Angela Merkel vekker oppsikt.

Bildene av forbundskansler Angela Merkel vekker oppsikt.

Siden da har hun hatt to nye slike anfall, det siste under den finske statsministerens besøk i Berlin i går, og selv sier hun at hun har det bra og at hun regner med at problemet vil forsvinne av seg selv.

Viktig for danskene

To uker etter at Mette Frederiksen overtok som Danmark statsminister er hun på sitt første bilaterale utenlandsbesøk. Og det er lang tradisjon i Danmark for at den første reisen går til Tyskland.

Tyskland er danskenes viktigste handelspartner og EUs viktigste stat. For danskene er det helt avgjørende å ha et godt forhold til den tyske ledelsen for å få gjennomslag for sine saker i EU.

Et slikt forhold avhenger blant annet av en «god kjemi» mellom de to lands ledere, og danske aviser skriver at Mette Frederiksen er i Berlin «for å sjarmere Merkel».

– Man kan i hvert fall ikke få noe igjennom, hvis man har Tyskland imot seg, sier Lykke Friis, som er Berlingskes Berlin-korrespondent.

X02197

Et godt forhold til EUs mektigste politiker er avgjørende for Dansmarks nye statsminister Mette Frederiksen.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Klima og sosial dumping

Europa-politikk og bilaterale spørsmål står, naturlig nok, i fokus på dagens dansk-tyske statsministermøte i Berlin.

Blant temaene er EUs klimaambisjoner-, budsjettrammer- og kamp mot dumping.

Men det viktigste av alt på dette første møtet er å legge grunnlaget for et godt samarbeid mellom de to kvinnene som leder det store Tyskland og det lille Danmark.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt