Hopp til innhold

Sinne i Israel over nytt EU-direktiv

Statsminister Benjamin Netanyahu reagerer med sinne på nye regler som forbyr alle EUs 28 medlemsland å gi økonomisk støtte til prosjekter i de israelske bosettingene på Vestbredden.

 Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu

Foto: Abir Sultan, Pool / AP

– Vi kommer ikke til å akseptere noe eksternt diktat om våre grenser. Det er et spørsmål som bare kan løses i direkte forhandlinger mellom partene, sa Benjamin Netanyahu på et krisemøte i deler av den israelske regjeringen i ettermiddag.

Netanyahu kalte inn justis- og handelsministeren, samt viseutenriksministeren, for å gå gjennom de nye reglene.

Det nye direktivet innebærer at alle avtaler som inngås mellom EU-land og Israel, må inneholde en skriftlig klausul om at bosettinger på den okkuperte Vestbredden ikke er en del av Israel og at avtalen derfor ikke gjelder dem.

– Jeg ville ventet at de som er opptatt av fred og stabilitet i regionen ville diskutere slike temaer etter at de har løst noe mer prekære problemer, som borgerkrigen i Syria eller Irans forsøk på å skaffe seg kjernevåpen, sa en ironisk Benjamin Netanyahu.

I strid med internasjonal lov

Israels viseutenriksminister Ze'ev Elkin kaller EUs beslutning for bekymringsfull. Han sier også det vil gjøre det vanskelig for Israel å forhandle fram fremtidige avtaler med EU, ifølge Jerusalem Post.

De israelske bosettingene på Vestbredden er i strid med internasjonal lov.

– Det bør ikke komme som noen overraskelse at EU støtter internasjonal lov i fredsprosessen i Midt-Østen, skriver Sveriges utenriksminister Carl Bildt i et svar på Netanyahus uttalelser.

– Gjelder ikke for Norge

EUs beslutning gjelder ikke Norge, ifølge UDs kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund. Det skyldes at EUs tredjelandspolitikk, det vil si politikk overfor land utenfor Unionen, ikke er en del av EØS-avtalen.

Imerslund understreker at norsk praksis allerede er på linje med EUs ettersom avtaler Norge gjør med andre land, legger til grunn internasjonalt anerkjente grenser.

– Frihandelsavtalen mellom Efta-statene og Israel av 17. september 1992 gjelder ikke for varer med opprinnelse i de israelske bosettingene på Vestbredden, skriver Imerslund i en e-post til NTB.

Hun fastslår samtidig at Israels internasjonalt anerkjente grenser innbefatter territorium som var under israelsk kontroll før 4. juni 1967, noe verken Golanhøydene, Gazastripen, Vestbredden eller Øst-Jerusalem var.

SISTE NYTT

Siste nytt