Hopp til innhold

Netanyahu har bygget flest boliger

Ifølge organisasjonen Peace Now er Israels nåværende statsminister Benjamin Netanyahu den israelske regjeringssjefen som har bygget flest ulovlige boliger i sin periode som statsminister.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu ligger gost an på de siste meningsmålingene og får dermed muligens fortsette sin bosettingspolitikk.

Foto: POOL / Reuters

I løpet av Netanyahus fireårsperiode har antallet bosettinger økt med 38 prosent til nesten 6900 boliger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden til sammenligning økte hans forgjenger antallet bosettinger med 20 prosent, skriver organisasjonen Peace Now i en ny rapport.

6676 boliger

Bare i 2012 ble det bygget 1747 nye boliger på den okkuperte Vestbredden ifølge organisasjonen, mens Israelske myndigheter vurderer ytterligere 6676 boliger.

Til tross for kraftig internasjonal kritikk har Netanyahu ved flere anledninger holdt fast ved sin politikk og lover å fortsette å bygge de omstridte bosettingene i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

I desember fikk godkjenningen av en ny bosetting på en strategisk plassert kolle mellom Øst-Jerusalem og den store bosettingen Maal Adomin på Vestbredden mye kritikk. Samme måned ga innenriksdepartementet også et endelig klarsignal til å bygge ytterligere 797 nye hjem i Gilo, et av områdene som ble okkupert i 1967 og senere annektert.

Onsdag ble det også kjent at Israelske myndigheter godkjenner bygningen av 198 nye boliger på Hebron og i Øst-Jerusalem.

Israelernes ekspansjonspolitikk

I 40 år har byggingen av israelske bosettinger hos de okkuperte naboene på Vestbredden vært en sentral del av israelernes ekspansjonspolitikk. Men de to siste tiårene har byggingen økt dramatisk.

Store landområder er beslaglagt for de jødiske bosettingene, som er bygget på palestinsk land som Israel okkuperte under Seksdagerskrigen i 1967.

En kamel gresser ved bosettingen Maale Adumim ved Jerusalem

Den aller største bosettingen på Vestbredden er Maale Adumim. Nå vil statsminister Netanyahu binde den sammen med Øst-Jerusalem med et nytt bosettingsprosjekt, som i praksis vil dele Vestbredden i to.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Ødeleggelse av palestinsk eiendom og konfiskering av jord har vært en måte å fordrive de palestinske innbyggerne på – både for å sikre den israelske staten og gjøre det vanskelig å etablere en palestinsk stat.

Netanyahu har tidligere uttalt at han ønsker å forhandle med palestinerne om grensene til en palestinsk stat, men har hele tiden stått knallhardt på at Øst-Jerusalem skal være jødisk. Han har også avvist palestinernes ønske om en stopp i bosettingsutbyggingen under forhandlingene. Forhandlinger som har stått stille i fire år.

Høyrepartier på frem

Om en uke er det valg i Israel, og høyrepartiene er på fremmarsj.

De siste meningsmålingene før tirsdagens valg er hyggelig lesning for Netanyahus Likud parti som har inngått en valgallianse med det ytterliggående nasjonalistpartiet Yisrael Beiteinu. De ligger an til å få mellom 35 og 40 prosent av representantene i nasjonalforsamlingen, Knesset.

Sammen med det religiøse Shas-partiet og det ytterliggående høyrepartiet Jødisk hjem vil de trolig få rent flertall.

SISTE NYTT

Siste nytt