Hopp til innhold

Signerte fredsavtale for Kongo

En fredsavtale, fremforhandlet av FN for å få slutt på to tiår med konflikt i Øst-Kongo, ble søndag signert av afrikanske ledere i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba.

Afrikanske ledere signerte søndag fredsavtale for Kongo

Afrikanske ledere signerte søndag en fredsavtale for Kongo i Addis Abeba i Etiopia. Her Joseph Kabila Kabange, president i Den demokratiske republikken Kongo (t.h), og Jakaya Mrisho Kikwete, president i Tanzania.

Foto: Elias Asmare / Ap

De afrikanske lederne i Great Lakes-regionen mislyktes i å inngå en avtale forrige måned etter flere uoverenstemmelser.

De klarte da ikke å bli enige om hvem som skulle styre over en ny regional militærstyrke som skal jobbe mot væpnede grupper i Øst-Kongo.

Søndag var ledere fra Mosambik, Rwanda, Tanzania, Sør-Afrika, Den demokratiske republikken Kongo, Kongo og Sør-Sudan til stede, sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, melder nyhetsbyrået AFP.

– Håper det vil føre til en tid med fred og stabilitet

Ban Ki-moon i Addis Abeba

Ban Ki-moon deltok under signeringen av fredsavtalen i Etiopias hovedstad Addis Abeba søndag.

Foto: STRINGER / Reuters

– Det er mitt håp at dette rammeverket vil føre til en tid med fred og stabilitet for folket i Den demokratiske republikken Kongo, sa Ban Ki-moon under signeringen i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba søndag

Ki-moon understrekte at fredsavtalen kun er begynnelsen på et langvarig arbeid.

– Det er bare begynnelsen på et omfattende arbeid som vil kreve varig engasjement, sa FNs generalsekretær.

Dagens avtale kan føre til opprettelsen av en spesiell FN-meglerbrigade i det østlige Kongo som skal kjempe mot opprørsgrupper, og nye politiske tiltak i landet.

– Trenger politisk støtte

Flyktninghjelpen og 45 andre organisasjoner understreker i en pressemelding at dette fredsforsøket trenger nødvendig politisk støtte fra landene i regionen rundt Kongo, samt internasjonale partnere dersom det skal lykkes.

De mener også at det bør utpekes en spesialutsending for FN med makt til å mekle både på regionalt og nasjonalt nivå, melder NTB.

Herjet av konflikter

Det mineralrike Øst-Kongo har vært herjet av konflikter i to tiår der nye opprørsgrupper stadig har dukket opp, noen med hjelp fra nabolandene.

Den siste voldsbølgen oppsto i fjor da 23. mars-bevegelsen (M23) overtok byen Goma i november.

SISTE NYTT

Siste nytt