Hopp til innhold

Serie av bondeselvmord ryster India

Bonden Babu Singh helte parafin over seg selv og tente på. I India setter en serie selvmord statsminister Narendra Modi under press.

Selvmord skaper fortvilelse i fattige bondefamilier

En bondefamilie fortviler etter at deres far og ektemann tok sitt eget liv.

Foto: STR / Afp

– Min bror var avhengig av denne avlingen. Da den ble ødelagt så forsvant det siste håpet. For Guds skyld hvorfor har ikke myndighetene kommet oss til unnsetning sier Dharmendra Singh.

Selvmord blant hardt pressede bønder undergraver posisjonen til den til nå sjeldent populære statsminister Narendra Modi. Bare de siste ukene er det rapportert at rundt 30 gjeldstyngede bønder har tatt sine egne liv.

Sveket av regjeringen

Landsby innbyeggere samlett til minnestund etter at bonde tok sitt liv.

Landsbyinnbyggere i delstaten Vest-Bengal samlett til minnestund etter at en bonde tok sitt liv.

Foto: STR / Afp

I valget i fjor sikret Narendra Modi og hans parti, det hindunasjonalistiske BJP seg rent flertall i nasjonalforsamlingen Lok Sabah. Strategien til Modi har vært å konsolidere partiets makt ved å vinne delstatsvalg i viktig landbrukstater. Serien av selvmord kan være i ferd med å vokse til å bli Modis største politiske utfordring til nå.

Vi stemte overveldende på Modi fordi han sa han skulle ta vare på oss, men han han har dolket oss i ryggen sier Dharmendra Singh til nyhetsbyrået Reuters.

Uregelmessige regnstormer

I mer enn 12 landsbyer som nyhetsbyrået besøkte i delstaten Uttar Pradesh forteller bønder om en krise på landsbygda. Tørke har rammet deler av India, mens regn og storm uvanlige for årstiden rammet vinteravlingene nord i India. I stedet for å tilby nødhjelp forsøkte Modi i en radiotale i forrige uke å overtale bøndene til å tro at hans foreslåtte landreform vil skape økonomisk vekst og jobber på landsbygda.

I stedet for å tilby konkret hjelp så bruker Modi og hans regjering sin energi på en ny lov om jordeierskap, sier Buddah Singh leder for et Indias ledende bondelag.

Narendra Modi på en valgplakat

Statsminister Narendra Modi her avbildet på en valgplakat lovet jobber og økonomisk vekst under valget i 2014.

Foto: RAVEENDRAN / Afp

Loven er en del av Modis plan om å skape et landbruk som er drevet av innvesteringer og ikke subsidier. Loven skal gjøre det lettere å ta land i fra bønder til utvikling av næringsliv og infrastruktur. I følge regjeringen er det ikke påvist noen direkte sammenheng mellom det uregelmessig regnet og selvmordene. Familien til Babu Singh er ikke i tvil.

Han viste han ikke klarte å betale sin gjeld eller leve med verdighet da avlingen gikk tapt, sier broren.

BJP verdens største parti

I tiden etter den ekstremt sterke valgseieren i 2014 har BJP jobbet hardt for å øke medlemsmassen. I dag kungjorde partiet at de har nådd 88 milloner medlemmer og dermed er gått forbi Kinas kommunistparti og blitt verdens største parti. Regjeringens håndtering av desperasjonen blant bønder kan gi partiet et tilbakeslag

Noen av oss ble med i partiet, men vi kommer nå til å levere tilbake medlemskapet, sier bonden Jitendra Kumar.

70 prosent av Indias 1.2 milliarder innbyggere og dermed et flertall av velgerne lever på landsbygda.

SISTE NYTT

Siste nytt