Hopp til innhold

Sektleder dømt til fengsel for slavearbeid – menighetens forretninger blomstrer på Fiji

En sektleder ble dømt til seks års fengsel for å ha utsatt sine tilhengere for overgrep, vold og slavearbeid på Fiji, men i lokalsamfunnet blomstrer menighetens forretninger.

Shin Ok-Ju

DØMT: Shin Ok-ju er dømt til seks år i fengsel. Den tidligere sektlederen skal ha holdt sine følgere fanget og utsatt dem for vold og brutale ritualer.

Foto: COVERLY / CC BY-SA 4.0 / WIKIMEDIA COMMONS

I 2014 fikk grunnleggeren av kirken Grace Road Church, Shin Oku-ju, 400 personer til å flytte til stillehavsøya Fiji.

Den sørkoreanske sektlederen erklærte for sine tilhengere at øya var valgt ut av Gud som et fristed fra hungersnød og naturkatastrofer, og lovet dem et liv fri for bekymringer.

Men livet på øya var alt annet enn paradis på jord: Da kirkemedlemmene ankom øya måtte de gi fra seg sparepenger, eiendeler og pass.

Forrige uke fant en sørkoreansk domstol pastor Shin Oku-ju skyldig i vold, overgrep og svindel, og dømte sektlederen til seks år i fengsel.

– Ofrene ble utsatt for tvungent fangenskap, rutinemessig mishandling og psykologiske traumer, heter det i dommen.

Menighetens virksomhet blomstrer

På øya skal kirkens medlemmer ha blitt tvunget til slavearbeid i flere av kirkens bedrifter, blant annet på en plantasje.

Shin har startet flere selskaper i menighetens navn på øya, deriblant isbarer, restauranter, butikker salonger og en plantasje. Til tross for dommen, er virksomhetene i vekst, skriver Hawai'i Public Radio.

Nå fortsetter disse å vokse, takket være medlemmenes gratisarbeid.

Grace Road Church-plantasjen er fortsatt i full drift, og skal ha inngått en avtale med regjeringen om å pusse opp presidentboligen og Statsministerens kontor.

I 2017 ble Grace Road Church sine ledere, inkludert Shins sønn, Daniel Kim, tildelt statsministerens forretningspris.

– De ødelegger folks liv

En ung kvinne som rømte fra menigheten, Seo Yeong Lee, sier hun håper forretningene som tilhører Grace Road Church bli ulovlige på øysamfunnet.

– Det er ingen uskyldig kirke, eller bedrift. De ødelegger folks liv, sa hun til den australske avisen ABC.

– Jeg håper den fijianske regjeringen åpner øynene, og innser hva hun har gjort, og hva slags organisasjon dette egentlig er.

Fiji

Øysamfunnet Fiji er for mange kjent som et paradis. Men for tidligere medlemmer i Grace Road Church hverdagen i paradis mer som et helvete.

Foto: ScanStock

SISTE NYTT

Siste nytt