NRK Meny
Normal

Seiler opp som Merkels arvtager

Tirsdag tiltrer Ursula von der Leyen som Tysklands får første kvinnelige forsvarsminister. Nå nevner stadig flere henne som en arvtager når forbundskansler Angela Merkel en dag velger å gi seg.

Ursula von der Leyen (t.v.) og Angela Merkel

Ursula von der Leyen (t.v.) og Angela Merkel i godt humør på valgkvelden 22. september der kristeligdemokratene gjorde et brakvalg.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Utnevnelse av von der Leyen er den som har vekket mest oppsikt av de nye regjeringsmedlemmene.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen og hennes ektemann Heiko på et presseball 29. november i år.

Foto: Bernd von Jutrczenka / AFP

Stillingen som forsvarsminister er regnet som en av de viktigste i Tyskland, og etter utnevnelsen skriver tyske medier at hun nå står først i køen av mulige etterfølgere til Angela Merkel.

– Ursula von der Leyen blir forsvarsminister. Innen hennes eget konservative parti kan hun dermed innta rollen som kronprinsesse, skriver det anerkjente magasinet Der Spiegel.

Angela Merkel selv brukte større ord enn hun er kjent for da hun skulle kommentere den nye forsvarsministeren.

– Hun vil få en spennende, svært utfordrende oppgave og jeg er sikker på at hun vil gjøre den meget, meget bra, sa Merkel.

Varslet sin avgang

Angela Merkel stilling som leder av kristeligdemokratene er ubestridt.

Hun starter nå sin tredje periode som forbundskansler, etter at hun først ble valgt i 2005 og ble gjenvalgt i 2009.

Merkel har imidlertid selv tidligere antydet at hun vil gi seg når hennes tredje periode er slutt i 2017.

Sjubarnsmor

55 år gamle Ursula von der Leyen var arbeidsminister i den forrige regjeringen til Angela Merkel etter tidligere å ha vært familieminister.

Hun er datter av Ernt Albrecht som i en årrekke var en av de sentrale CDU-politikerne.

Selv er Ursula von der Leyen utdannet lege, men i det konservative Tyskland har det vekket minst like stor oppmerksomhet at hun som aktiv politiker er sjubarnsmor.

Hun kommer fra en velstående familie, og hennes ektemann, som er professor i medisin, har hatt hovedansvaret for barna.

Sterkere EU-tilhenger

Ursula von der Leyen og Thomas de Maiziere

Ursula von der Leyen (t.h.) overtar som forsvarsminister etter Thomas de Maiziere (t.v.).

Foto: Gero Breloer / Ap

En av hennes første store saker som politiker var da hun drev gjennom bedre fedrerettigheter for å gjøre det enklere for tyske kvinner å få barn.

Hun snakker flere språk flytende og som politiker har von der Leyen et rykte for å være en problemløser.

Hun har markert seg som en sterkere EU-tilhenger enn Angela Merkel og har blant annet sagt at hun ønsker at EU utvikler seg til et «Europas forente stater».

Stillingen som forsvarsminister har imidlertid vist seg å være vanskelig i Tyskland. Flere av hennes forgjengere har måttet gå etter å ha blitt innblandet i enten personlige eller jobbrelaterte skandaler.

Blant annet er hennes forgjenger Thomas de Maizière blitt anklaget for å ha misbrukt mange millioner euro på droneprosjeket Euro-Hawk.

Thomas de Maizière var tidligere nevnt som en mulig arvtager til Merkel, men har blitt svekket av blant annet Euro-Hawk-saken. Kommentatorene har imidlertid tro på at von der Leyen vil klare jobben i forsvarsdepartementet.

– De som kjenner von der Leyen vet at hun har den tøffheten som trengs i en vanskelig jobb, skriver kommentator i Bild am Sonntag, Michael Backhaus.

Unngår von der Leyen fallgruvene i årene fremover, og CDU vinner valget i 2017, kan Tyskland oppleve at en kvinnelig forbundskansler etterfølger en annen kvinnelig forbundskansler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt