Hopp til innhold

Tyskland innfører kvinnekvoter

Tyskland følger etter Norge og innfører en minimumsgrense på hvor mange kvinner bedrifter må ha i sine styrer.

Angela Merkel

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel holder en tale til kvinnelige ledere under en konferanse i Berlin i mai i år.

Foto: David Gannon / AFP

Fra og med år 2016 skal alle børsnoterte tyske selskaper ha minst 30 prosent kvinner i sine styrer.

Det kommer som et resultat av forhandlingene om regjeringsplattformen mellom kristeligdemokratene (CDU) og sosialdemokratene (SPD).

Så langt har tyske bedrifter hatt et frivillig mål om å få flere kvinner inn i ledende posisjoner, men det har ikke vært noen suksess.

Verdens mektigste kvinne

Angela Merkel

Angela Merkel er flere ganger blitt kåret til verdens mektigste kvinne.

Foto: Markus Schreiber / AP

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel er flere ganger blitt kåret til verdens mektigste kvinne, men tyske kvinner er i flere sammenhenger mindre likestilte enn i andre nordeuropeiske land.

I dag er 12 prosent av styremedlemmene i børsnoterte selskaper kvinner, men nå blir det lovfestet med 30 prosent.

– Selskapene må gjennomføre en indre kulturendring, sier Anette Widmann-Mauzm som har forhandlet for CDU i regjeringsforhandlingene.

Homofile får ikke adoptere

Kristeligdemokratene (CDU) og sosialdemokratene (SPD) er i ferd med å forhandle seg frem til en regjeringsplattform, men to måneder etter valget 22. september det ennå ikke full enighet.

Blant det som er klart i regjeringsforhandlingene er enighet om å forbedre fødselspermisjonsordningene, og å åpne for ti dagers lønnet permisjon for å pleie et sykt familiemedlem.

Derimot har ikke sosialdemokratene fått gjennomslag for å kutte i den tyske versjonen av kontantstøtte og i stedet bruke mer penger på barnehage.

Heller ikke et forslag fra sosialdemokratene om å åpne for at homofile par skal kunne adoptere barn, har kommet gjennom nåløyet i forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Frankfurt-børsen

Bare 12 prosent av styremedlemmene i selskapene som er notert på børsen i Frankfurt (bildet) er kvinner.

Foto: Reuters

Tyskland følger nå etter flere andre EU-land, blant dem Frankrike, Italia, Spania og Nederland, som allerede har innført minimumsgrenser for antall kvinner i styrene.

Tidligere har Tyskland stoppet EU-kommisjonens forslag om å innføre felles EU-regler om en minsteandel på 40 prosent kvinner i styrer.

Sammen med blant andre Storbritannia og Sverige har tyskerne vært med på å stoppe forslaget fra å bli innført.

Etter at Tyskland nå har endret politikk kan det bety at landet ikke lenger er mot felles EU-regler, noe som vil gjøre det langt lettere å få flertall for reglene.

Vedtak i EU-parlamentet

EU-parlamentet vedtok på et møte i Strasbourg i dag et forslag fra justiskommissær Viviane Reding om å kreve at minst 40 prosent av styremedlemmene fra år 2020 av må være kvinner.

Forslaget ble vedtatt med et stort flertall, 459 mot 148 stemmer.

– Dette er en stor dag for likestillingsarbeidet i EU, sa den sosialdemokratiske svenske EU-parlamentarikeren Anna Hedh.

Til tross for vedtaket i parlamentet er det langt frem til forslaget blir lov over hele EU, men sammen med Tysklands nye politikk, er dagens vedtak i EU-parlamentet et viktig skritt på veien.

SISTE NYTT

Siste nytt