Tsunamien: Sju måneder er gått - opprydningen vil ta et tiår

Gjenoppbyggingen etter tsunamien som rammet Tohoku-regionen nord i Japan i mars, kan ta ti år. Se bildene av utviklingen de siste seks månedene.

Sendai, nordøst i Japan

Sendai, nordøst i Japan, ble hardt rammet av tsunamien 11. mars i år. Det øverste bildet er tatt umiddelbart etter tsunamien i mars i år, det midterste viser området i juni, og det nederste bildet er tatt i september.

Foto: Kyodo News / Ap

Å gjenoppbygge de leirete ødemarkene i den nordøstlige regionen Tokohu er ventet å koste japanerne hundrevis av milliarder dollar. Det er også antydet at arbeidet vil ta opp mot ti år, for å få regionen tilbake til det den engang var, sier eksperter.

Se: Her knuser tsunamien alt på sin vei

SE FLERE BILDER, FØR OG ETTER TSUNAMIEN, I BILDESERIEN: TSUNAMIEN SOM RAMMET JAPAN

111 000 hus knust

Hjelpemannskaper og bygningsarbeidere både fra Japan og andre land jobber iherdig for å gjenreise byene langs den nordlige kysten av landet.

Brannvesenet har antydet at 111 000 bygninger og hjem ble totalt knust i jordskjelvet og den påfølgende tsunamien 11. mars i år. Rundt 650 000 hus og hjem har ødeleggelser etter naturkatastrofen, skriver BPNews.

Tsunamien over Kesennuma, nord i Japan

Tsunamien skylte fiskebåtene på land i Kesennuma, nord i Japan. Bildene viser ødeleggelsene umiddelbart etter naturkatastrofen, tre måneder og seks måneder etter.

Foto: Kyodo News / Ap

20 000 døde, eller savnede

Omlag 20 000 personer er erklært døde, eller er fortsatt savnet etter flodbølgene som skylte innover Japan i mars. Japanske Røde Kors antar at 400 000 mennesker mistet hjemmene sine.

Les: 5000 japanere er fortsatt savnet, fem måneder etter tsunamien
Les også: 3000 selvmord etter tsunamien

Det er nå gått sju måneder siden naturkatastrofen rammet, og man kan tydelig se fra bildene Kyodo News har tatt, at store mengder vrakrester enten er ryddet unna eller organisert i store hauger.

De fleste som var evakuert til gymsaler ved flere japanske skoler, skal også nå ha fått midlertidige leiligheter eller andre boliger, inntil flere hus blir gjenreist i de verst rammede områdene. Men 73 000 mennesker skal fortsatt være bosatt i ulike evakueringssentre.

Ifølge The Epoch Times vil gjenoppbyggingen av landet etter tsunamien koste Japan rundt 250 milliarder dollar i året i de neste fem årene.

Opprydning i Kesennuma, nordøst i Japan

Opprydningen av vrakgodset etter tsunamien i mars har kommet langt, men mye gjenstår. Bildet helt til høyre viser et område i Kesennuma, nordøst i Japan, seks måneder etter naturkatastrofen.

Foto: Kyodo News / Ap

– Ubeboelig i 20 år fremover

I tillegg til de store ødeleggelsene på bygninger og infrastruktur, har også energiselskapet TEPCO måttet gjennomgå etter at tsunamien førte til en nedsmelting av atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Det lekker, ifølge rapporter, fortsatt radioaktivt vann fra atomanlegget, og mange av de 80 000 menneskene som ble evakuert fra områdene rundt, må fortsatt holde seg borte fra hjemstedet. Evakueringssonen rundt anlegget har en radius på nærmere 20 kilometer.

Ifølge japanske myndigheter kan områdene rundt anlegget i Fukushima være ubeboelige i 20 år fremover.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt