NRK Meny
Normal

Savnet FBI-agent kan være i live

Fire år etter at tidligere FBI-agent Robert Levinson forsvant sporløst under et opphold i Iran, har USA fått tips om at han trolig holdes fanget i Sørvest-Asia.

Tidligere FBI-agent Robert Levinson

Tidligere FBI-agent Robert Levinson kan befinne seg et sted i Sørvest-Asia etter å ha vært meldt savnet i fire år.

Foto: Anonymous / Ap

USAs utenriksminister Hillary Clinton

Hillary Clinton har lenge jobbet for å finne ut av hva som kan ha skjedd med Levinson.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Robert Levinsons skjebne har vært et mysterium siden 2007. Ingen har hørt fra den pensjonerte FBI-agenten siden han ble meldt savnet under en jobbtur til Iran.

Etter å ha pensjonert seg fra FBI jobbet Levinson som privatetterforsker og var i Iran i forbindelse med en sigarettsmugler-sak.

Fire år etter den mystiske forsvinningen har amerikanske myndigheter nå grunn til å tro at Levinson fortsatt er i live.

– Vi har fått ny informasjon som tyder på at «Bob» holdes et sted i sørvest-Asia, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton i en presseuttalelse torsdag kveld.

Clinton har over lengre tid jobbet hardt for å få Iran til å bistå i letingen etter Robert Levinson, ofte bare kalt «Bob».

– Vi ber den iranske regjeringen respektfullt om å gjøre en humanitær innsats for å finne «Bob» og bringe ham tilbake til familien sin i god behold, sa hun.

Mistenkte iranske myndigheter

Amerikanerne har tidligere hatt en mistanke om at Levinson kan ha blitt bortført av iranske myndigheter.

Ifølge The Christian Science Monitor forsvant Levinson etter et møte med Dawud Salahuddin som på den tiden var mistenkt i forbindelse med drapet på en tidligere iransk diplomat.

Etter Levinsons forsvinnelse gikk Salahuddin til media og fortalte at de to hadde møttes på et hotell. Like etter møtet ble Salahuddin arrestert av iranske myndigheter, og innen han ble løslatt hadde Levinson forduftet.

Nekter for innblanding

Iran har gjentatte ganger nektet for å ha hatt noe med forsvinningen å gjøre.

Senest sist måned avviste den iranske spesialtstyrken "Irans revolusjonsgarde" at de holdt Levinson fanget, etter at dette hadde blitt rapportert på enkelte nettsider.

Iran har før sagt seg villige til å hjelpe amerikanske myndigheter med å lokalisere Levinson. USA ønsker nå å takke Iran for deres samarbeidsvilje.

– Vi setter pris på de iranske myndighetenes innsats i denne saken, uttalte Clinton under pressekonferansen torsdag kveld.

Mottok bevis i fjor

Ifølge nyhetsbyrået AP skal Levinsons familie ha mottatt bevis på at mannen var i live sent i fjor høst.

Levinsons kone har opptil flere ganger vært i Iran i løpet av de siste årene for å snakke med lokalt politi og myndigheter. I 2008 uttalte familien i Washington Post at de fortsatt ikke hadde gitt opp håpet.

Det er fortsatt uklart hvem som har holdt Levinson fanget og hvor, men USA mener de har grunn til å tro at han oppholder seg et sted i Sørvest-Asia

Nyhetsbyrået AP har ikke ønsket å publisere detaljer rundt bevisets natur, i frykt for å skade prosessen med å befri ham.

.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt