Satt innelåst i mørklagt restaurant mens terroristene angrep nabolaget

I rundt én time satt Yngvild Gotaas Torvik (25) innelåst i en mørklagt restaurant i Paris, mens byen var under angrep. I en konsertsal et par hundre meter unna ble et hundretalls personer massakrert.

France Paris Shootings

ENDELIG TRYGG: Masterstudent Yngvild Gotaas Torvik kjenner Paris godt etter å ha bodd i byen i flere perioder. Hun mener den føles mer utrygg nå enn for få år siden.

Foto: Thibault Camus, AP / Marie Amdam

Vennegjengen satt på en fortausservering 400 meter fra konsertstedet Bataclan da meldingene om angrepet som har krevd minst 127 menneskeliv tikket inn.

De bestemte seg for å forlate stedet og satte kursen mot Place de la République.

På veien passerte de avsperrede gater og utallige politifolk. Da de kom til den ikoniske plassen øst i Paris, ble det ropt noe som fikk folk til å legge på sprang.

I panikken som oppsto kom Torvik bort fra vennene sine.

Flyktet inn i restaurant

Etter en stund fant to av dem henne igjen i en sidegate. Sammen flyktet de tre inn på en restaurant. Innendørs viste det seg å være fullt av folk.

– Det var helt stille og stemningen var ubehagelig da vi kom inn. De hadde skrudd av lyset og dratt gardinene foran vinduene. Folk satt tett i tett, forteller Torvik.

I løpet av timen på gulvet i restauranten hørte hun sirener fra ambulanser og politibiler, men aldri lyden av skudd. De skrudde av lyden på mobiltelefonene sine og skjulte lyset fra skjermene for at det ikke skulle synes fra gaten.

– Byen føles mer utrygg

I mørket utvekslet Torvik meldinger med en norsk venninne som bor i nærheten. Da folk så smått begynte å reise seg og forlate restauranten, gikk hun og de to andre i raskt tempo til venninnens leilighet, der de har tilbragt natten.

25-åringen har bodd i Paris i flere perioder de siste årene, og er i ferd med å ta en mastergrad ved instituttet Sciences Po. Hun mener byen er forandret.

– Jeg klarer ikke å si så mye annet enn at dette er helt forferdelig. Hva dette vil bety er vanskelig å svare på nå, men jeg må innrømme at byen føles mer utrygg enn den gjorde for bare to-tre år siden, sier Torvik.

– Jeg håper jo at byen fortsatt vil være lik seg selv, men jeg er redd for at det ikke kommer til å gå.

Se bilder fra Paris:

En av ofrene i Paris
Foto: Kamil Zihnioglu / AP/NTB Scanpix

Lover nådeløs kamp mot terror

Frankrikes president Francois Hollande besøkte Bataclan i natt. Der bekreftet han at åtte gjerningspersoner er drept. Syv av dem skal ha sprengt seg selv i luften.

Frankrike kommer til å kjempe en nådeløs kamp mot terroristene, advarte presidenten.

– Når terrorister er i stand til å gjøre slike grusome ting, bør de vite at de kommer til å bli møtt av et Frankrike som er bestemt, sa Hollande.

SISTE NYTT

Siste nytt