Han setter dobbeltmoralen i fare!

- Han oppfører seg som en elskovssyk tenåring, ikke som en president. Slik klager mange franskmenn over Nicolas Sarkozys omskiftelige privatliv.

Nicolas Sarkozy og Carla Bruni
Foto: NRK

Sideblikk: Øystein Heggen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Skilt i fra sitt andre ekteskap i oktober, gift på nytt i februar. Presidenten har høstet storm og meningsmålingene peker nedover. Et stort flertall av franskmennene mener at det er for mye rot i privatlivet til Sarkozy.

Franskmenn er vant til dobbeltmoral, men den skal praktiseres i ordnede former.

Det er greit at man lister seg opp baktrappen til sin elskerinne og holder fasaden med ektefellen utad. På klassisk fransk vis ble det oppfattet som fascinerende at tidligere president Francois Mitterand hadde en datter utenfor ekteskap, som offentligheten først ble kjent med på hans dødsleie.

Ryktene gikk også om sidesprangene til Sarkozys forgjenger, Jaques Chirac, men ikke i form at utidig mas i mediene.

Irritasjon

Når Nicolas Sarkozy går hen og blir skilt mens han er i embetet og deretter flyr rundt og forelsker seg, skaper det irritasjon. Det tredje ekteskapet ble inngått 2. februar i Elysee palasset der den 53 år gamle presidenten og den 40 år gamle sangeren og tidligere modellen, Carla Bruni, ble viet med 20 nære slektninger og venner til stede.

Sarkozy and Bruni skal ha møtt hverandre i et middagsselskap få uker etter hans skilsmisse fra Cecilia Sarkozy i oktober i fjor. Det nyforelskede paret havnet på avisenes forsider da dro til Disneyland Paris og under juleferien i Egypt og Jordan.

Demonstrerer lykke

Kommentatorene lurer på om Sarkozys førstedame blir en følelsesmessig belasting for presidenten, som først og fremst bør være opptatt av landets styre og stell.

Nicolas Sarkozy og Carla Bruni
Foto: JACK GUEZ / AFP

Mange synes det er upassende at han viser sin kjærlighet til Carla Bruni i all offentlighet, på ferier, på restauranter og på spaserturer. De rynker på nesen over denne åpenbart gutteaktige elskovsglød.

Bør ikke presidenten først og fremst tenke på folkets ve og vel - ikke demonstrere sitt privatliv på den måten?

"En ekte mann"

Men den hyperaktive Sarkozy har alltid overrasket, både venner og fiender. Han har sagt at det bare er positivt at folk får se at det faktisk bor en ekte mann i Elysee palasset.

”Jeg brøt med en begredelig tradisjon av dobbeltmoral og løgner,” sa Sarkozy. ”Carla og jeg har bestemt oss for ikke å lyve. Vi ønsker ikke å gjemme oss bort.”

Men Sarkozy har lang tradisjon for selv å angripe media som viser interesse for hans privatliv.

Frankrike har medielover som adskiller seg fra de fleste andre vestlige land i den forstand at de begrenser mulighetene for å bringe til torgs politikernes privatliv.

Det har også Sarkozy benyttet seg av, blant annet for et par år siden da redaktøren for Paris Match ble sparket fordi han offentliggjorde bilder av den tidligere kona Cecilia sammen med hennes elsker.

Nakenbilde

Nå er det Carlo Bruni interessen er rettet mot. Franske ukeblader har de siste ukene fordoblet opplaget takket være presidentens kjærlighetsliv.

Til og med den seriøse avisa Liberation har bilde av kjæresteparet på forsiden og nøyer seg med å gjemme de politisk korrekte og kritiske kommentarer inne i avisen.

Det spanske mannebladet DT brakte til og med et nakenbilde av Carlo Bruni i slutten av januar, like før vielsen i Elyseepalasset, men bedyrer at det ble tatt før hun ble sammen med Sarkozy.

 Nicolas Sarkozy og Carla Bruni
Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Carla Bruni var bare iført et par høye skinnstøvler og en diamantring, men ben og armer skjulte riktignok på ganske tekkelig vis de strategiske steder på kroppen.

Så langt har ingen franske medier offentliggjort bildet. Franskmenn som liker å la seg sjokkere kan likevel finne det etter bare noen sekunders søk på internett.

Modell og sanger

Carlo Bruni har en personlig formue på mange millioner, både fra arv og etter karrieren som supermodell på 1990-tallet.

Hennes årsinntekt var på over 40 millioner kroner da hun var på topp i popularitet hos motehus som Valentino, Yves Saint Laurent og John Galliano. Deretter har hun gjort det bra som popsanger og låtskriver.

Debutplaten, ”Quelqu'un m'a dit" ble en kjempe-hit i Frankrike i 2002. Selv om hun nå er presidentfrue ligger hennes hjemmeside på internett lett tilgjengelig med både modellbilder og eksempler fra hennes egen musikkproduksjon.

LES OGSÅ: Carla Brunis hjemmeside (ekstern lenke)

LES OGSÅ: Brunis MySpace-side (ekstern lenke)

Bildekk og musikk

Den tidligere modellen vokste opp i bunnløs velstand, de første årene i et 17-hundretalls slott i Italia, senere i Paris og Cote d'Azur i Frankrike. Moren er konsertpianisten, Marisa Bruni Tedeschi. Ektemannen Alberto hadde en fargerik yrkeskombinasjon som eier av den italienske bildekkprodusenten Ceat og samtidig var han en anerkjent komponist.

Det var først på dødsleiet i 1996 at Alberto Bruni Tedeschi skal ha fortalt Carla at han slett ikke var hennes biologiske far. Hun ble født etter et sidesprang som Marisa hadde med den langt yngre fiolinisten Maurizio Remmert, som nå bor i Brasil.

Carla Bruni
Foto: CLAUDIO ONORATI / AFP

Dette ble først offentlig kjent i fjor da avisa Estado de Sao Paulo intervjuet Remmert, men Carla Bruni har til nå nektet å kommentere spørsmålene om hvem som er, eller ikke er, hennes far.

Høydeforskjell

Carla Bruni er kjent for en sterk vilje og klare meninger. Hun har til og med flagget politisk holdninger til venstre i politikken, blant annet har hun kommet med skarp kritikk av Italias tidligere konservative statsminister, Silvio Berlusconi. Det har derfor overrasket mange at hun har giftet seg med mannen som av og til er blir sammenlignet med Berlusconi og som i hvert fall representerer den konservative fløyen i fransk politikk.

Men hun har allerede vist en tydelig gest til sin ektemann.

Carlo Bruni har lagt stiletthælene på hylla, mens Sarkozy har beholdt platåskoene. Han er nemlig 1,67 cm på sokkelesten, mens hun er 1,80.

Carlas venninner og slektninger, som har latt seg intervjue av franske og utenlandske medier, sier at hun er lykkelig forelsket som en 16 åring.

Kulturskifte

Vi er vitne til et gradvis kulturskifte i Frankrike, for nå får vi vite langt mer enn tidligere om privatlivet til presidenten. Vi blir også foret med informasjoner om Sarkozys fortid, som i 1984 da han traff sin nå fraskilte kone, Cécilia Ciganer-Albéniz, for første gang. Da var Sarkozy ordfører i en av forstedene i Paris og viet henne og den første ektemannen. Sarkozy skal ha blitt forelsket der og da. Få år etter var de to gift og skilt fra sine respektive ektefeller.

Også Cecilia var tidligere modell og bidro med glamour til politikeren Nicolas. Hun var en periode rådgiver for ham, men etter hvert ble ekteskapet mer og mer turbulent. Cecilia fant seg en elsker, den marrokanske forretningsmannen, Richard Attias.

Nicolas Sarkozy bombarderte Cecilia med kjærlighetserklæringer og klarte tilsynelatende å vinne henne tilbake for et år siden – i tide før presidentvalget. Likevel viste ikke Cecilia noen særlig interesse for å få sin ektemann valgt. Hun holdt seg borte fra valgkampen i to uker da den var på sitt mest intense og undersøkelser som franske medier har gjort viser at hun ikke avga stemme i andre runde av valget.

Omstridt biografi

Riktignok var presidentfruen frontfigur i sommer da Frankrike bidro til løslatelsen av en gruppe bulgarske sykepleiere fra fengsel i Libya, men forholdet holdt ikke lenger enn til oktober. Etter skilsmissen skal Cécilia ha kommet med lite flatterende karakteristikker av sin tidligere ektemann i en biografi skrevet av journalisten Anne Bitton.

Boka blir nå forsøkt stanset av presidenten, men tidsskriftet Nouvelle Observateur har brakt noen utdrag. I følge disse mener Cecilia at hennes tidligere ektemann ikke har evnen til å elske, ikke en gang sine barn.

Hun skal også ha sagt at Sarkozy mangler verdighet og ikke opptrer som en president.

Ansikt av voks

Den franske presidenten har fått seg et nytt barn gjennom det nye ekteskapet, i tillegg til de tre sønnene han har fra før. Carla har sønnen Aurelien på seks år fra sitt forhold til den franske filosofen, Raphael Enthoven. Hans kone Justine, som er forfatter, skrev en novelle etter at hun ble vraket til fordel for Carla. Der ble den italienske modellen karakterisert som "overmenneskelig vakker, men med en morders øyne i et ubevegelig ansikt - som om det er laget av voks."

Carla Bruno er blitt kalt en vamp med stor appetitt på kjente menn. Mick Jagger forlot Jerry Hall for å bli sammen med Carla. Den kulørte ukepressen knytter henne også til berømtheter som Donald Trump og Eric Clapton.

Ikke monogam

Selv har Carla Bruno sagt at hun ikke kan fordra monogamiet, men nå er hun likevel innlosjert som presidentfrue i Elyseepalasset. Der skal hennes eget musikkrom allerede være innredet, men det forventes også at hun utstyrer seg med brevåpner. Det er sedvane at presidentfruen tar imot klagebrev fra folket, at hun deltar aktivt i veldedige organisasjoner og at hun setter seg selv i skyggen av mannen og hans embete.

Få, om noen, kommentatorer i Frankrike tror at hun vil gli inn i en slik rolle, men de trøster seg med at hun i hvert fall snakker langt bedre engelsk enn sin ektemann og at hun kommer til å kle seg elegant og glamorøst på offisielle besøk i utlandet.

Den første reisen etter vielsen blir til dronning Elisabeth II i Storbritannia.

Ny Antoinette?

Mange franskmenn spør seg om Carla egner seg som førstedame eller om hun vil bli en slags Marie Antoinette, som var gift med Ludvig XVI.

Dronningen var kjent for sitt overdrevne og lettsindige forbruk. Selvfølgelig er hun også tillagt replikken "Hvis folket ikke har brød, kan de vel spise kaker." Marie Antoinette endte sitt liv under giljotinens øks i 1793.

Nå havner man i stedet i medienes gapestokk.

SISTE NYTT

Siste nytt