Sarkozy kan bli gjenvalgt

Tross upopularitet og rekordlav oppslutning hos det franske folk: Nicolas Sarkozy har gode sjanser til å bli gjenvalgt som landets president.

Nicolas Sarkozy

Han har falt, men er trolig på vei opp igjen. Her vinker Frankrikes president Nicolas Sarkozy til regjeringsmedlemmer etter dagens møte i Elyseepalasset.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Hege Moe Eriksen
Foto: NRK

I det siste har president Nicolas Sarkozy klatret på meningsmålingene. Og ekspertene utelukker ikke at han kan bli gjenvalgt.

Men det er lite heder og ære å spore for president Sarkozy blant folk på gata i byen Lille i Nord-Frankrike.

– En forfengelig hane

Anna Panafieu og Damien Etienne

Anna Panafieu og Damien Etienne på kafé i Lille.

– Han er en hane – Stolt, selvopptatt og liten. En som bruser mye med fjøra, men som eller ikke gjør noen ting, sier Anne Sergent.

Anne sitter på en fortauskafé med venner. Hun mener franskmenn må velge mellom pest og kolera i presidentvalget neste år. Politikere står ikke høyt i kurs etter korrupsjons-og kvinneskandaler både på venstre og høyresiden.

LES OGSÅ: Sarkozy truet journalist med juling

– Jeg liker ikke det Sarkozy har gjort. Jeg liker ikke personligheten hans, måten han snakker på eller ideene hans, Det er ikke min stil, sier Damien Etienne.

Et langt fall

Nicolas Sarkozy var turbopresidenten som skulle gjenreise Frankrikes storhet i verden og satse på arbeid, moral og sikkerhet. Med sine løfter om reformer og flere i arbeid, ble han en populær president.

Men det varte ikke lenge. Finanskrise, et turbulent privatliv og et overdådig pengeforbruk dro ham ned på meningsmålingene. Så langt ned at mange har tvilt på om han kan kare seg opp igjen.

LES OGSÅ: Frankrike lammes i Sarkozy-protest

Nicolas Barotte

Sarkozy har skuffet franskmennene, sier journalist Nicolas Barotte.

Foto: Hege Moe Eriksen

- Franskmenn har blitt skuffet over stilen Sarkozy, sier Nicolas Barotte, politisk journalist i avisen Le Figaro.

– Det er for mye bling- bling og for mange brutte løfter. I krisetider vil franskmenn ha nøkternhet. De orker ikke å se på at overklassen er skjermet fra problemene, sier Barotte.

Han mener det er et sterkt ønske om politisk kursendring i Frankrike.

Krise i Sosialistpartiet

Men også Sarkozys motstander på venstresiden, det franske sosialistpartiet PS, gjennomgår vanskelige tider. Partiet kaver i stormkastene fra Dominique Strauss-Kahn-affæren.

Den tidligere IMF-sjefen var landets mest populære politiker og favoritt til å bli både sosialistenes presidentkandidat og til å vinne hele valget. Nå er partiet kastet ut i uvisshet om Strauss-Kahns politiske fremtid.

Forrige uke startet primærvalget, og partiets mektige leder og ordfører i Lille, Martine Aubry, lanserte seg som presidentkandidat. Men både hun og andre kandidater overskygges i stor grad av skandalen rundt Strauss-Kahn.

LES OGSÅ: Martine Aubry vil utfordre Sarkozy

Sarkozy ikke politisk død

I mellomtiden har Nicolas Sarkozy begynt å klatre litt på meningsmålingene. Nå støtter 34 prosent av franskmenn ham som president, selv om ekspertene ikke nødvendigvis tror det er Strauss-Kahn-effekten som har sendt Sarkozy oppover på målingene.

Guillaume Duseigneur

Guillaume Duseigneur er forsker ved Science Po i Lille.

– Man er aldri død i fransk politikk, sier forsker Guillaume Duseigneur ved instituttet Science Po i Lille.

– Tenkt bare på Jacques Chirac i 2007. Han var ikke bare upopulær, han var ikke-eksisterende, og han vant valget.

Ved Science Po har man stusset over et pussig paradoks: Til tross for Sarkozys upopularitet, vil mange likevel stemme på ham.

Misfornøyde, men støtter likevel

– Svært mange svarer at de ikke er fornøyde med Sarkozy som president. Men hvis de blir spurt om de vil stemme på han, er svarene langt mer nyanserte, sier Duseigneur.

Han ser ikke bort fra et politisk comeback fra ringreven Sarkozy. Og det gjør heller ikke folk på gata i Lille - en by som gjennom mange år har vært sosialistenes høyborg.

Damien Etienne tror Sarkozy vil vinne denne gangen også.

– Dessverre, det blir alltid det motsatte av hva vi tror uansett, sier Etienne og ler oppgitt.

SISTE NYTT

Siste nytt