Hopp til innhold

Säpo og lokale myndigheter i krisemøte etter flere tilfeller av sabotasje

Etterforsker om flere mistenkelige hendelser med infrastrukturen den siste tiden skyldes fremmede makter som driver med sabotasje på svensk jord.

Ødelagt telemast ved Borås i Sverige

BRUKKET: Den ødelagte toppen av en 300 meter høy telemast utenfor Borås i Sverige. Politiet sier at sabotasje er årsaken.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

De siste dagene har infrastrukturen i Sverige blitt satt under hardt press. Nå sier både regjeringen og opposisjonen at de mistenkelige hendelsene må etterforskes for å se etter en mulig sammenheng, skriver Aftonbladet.

I dag har Säpo og lokale myndigheter krisemøte etter at flere kommuner er rammet av sabotasje på viktige telemaster. Dette kommer i tillegg til en nødsentral-kollaps og radarfeilen som lammet flytrafikken.

– Om man kommer fram til at det er en sammenheng er det naturligvis betydelig alvorligere enn om dette er enkelttilfeller som har inntruffet samtidig, men det er klart at vi må stille spørsmålet, sier infrastrukturminister Anna Johansson til Aftonbladet.

Johansson sier at hendelsene skal etterforskes nærmere og at et krisemøte skal avholdes i nær framtid.

Dette er tilfellene som etterforskes nærmere:

  • Torsdag kveld ble SOS Alarm sitt kommunikasjonssystem rammet av svikt. I løpet av en periode på 15 minutter kunne ikke nødsentralen høre hva innringerne sa.
  • Torsdag ble Luftfartsverket rammet av en omfattende radarfeil som tvang myndighetene til å kalle ned alle fly fra luften i Stockholm- og Gøteborg-området. Hendelsen beskrives som «unik», og det har blitt spekulert i om det kan være et angrep utenfra. (Det viste seg i ettertid at feilen trolig ligger hos teleoperatøren Telia som drev vedlikehold av systemet)
  • Samme dag gikk bookingsystemet til togselskapet SJ ned for telling.
  • Søndag kollapset en 332 meter høy mast utenfor Borås. Politiet mistenker at en internasjonal gruppe kan stå bak angrepet.
  • I begynnelsen av mai skar noen av en kabel ved en Teracom-mast i Tranemo. Det førte til store kommunikasjonsproblemer for redningstjenesten.

En svensk spionprofessor sier til Aftonbladet at tilfellene av sabotasje kan være en hybridkrigføring.

– Scenarioene stemmer overens med et bilde av en såkalt hybridkrigføring som har vokst frem siden Krim-operasjonen i 2014, sier Wilhelm Agrell, professor i etteretningsanalyse.

Også den svenske terrorforskeren Hans Brun sier til Sveriges Radio at han ikke tror dette dreier seg om guttestreker, men at Russland kan stå bak.

Den russiske ambassaden i Sverige avfeier dette på sine Facebook-sider og betegner det som plottet til en «James Bond-film».

Krisemøte i dag

Det er lokale myndigheter i Västra Götaland som i dag har krisemøte med Säpo, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), redningstjenesten og de berørte kommunene, skriver SVT.

Det siste kjente tilfellet er telemasten i vanntårnet i Stenstorp som kan ha blitt utsatt for sabotasje. Torsdag ble det oppdaget at noen hadde vært oppe i det 42 meter høye tårnet og at en tre måter høy mast var brukket.

Ifølge lokale myndigheter er det lite sannsynlig at masten har løsnet av seg selv eller blåst ned. Rekken av lignende hendelser øker mistanken om sabotasje.

– Personlig synes jeg det er veldig ubehagelig. Jeg liker ikke dette her, sier Patrick Nohlgren, bygningssjef i kommunen, til Sveriges radio.

– Sabotasje er årsaken

Søndag kveld braste en 332 meter høy mast ned i skogen øst for Borås i Sverige. Ingen ble skadd i hendelsen. Politiet slo fast at sabotasje var årsaken.

– Det er helt åpenbart at noen har gjort skade på masten og at dette er årsaken til at den falt ned, sier Jan Johansson i politiet i Borås til Sveriges Radio.

– Etterforskningen har høyeste prioritet, ettersom det rammer en viktig samfunnsfunksjon med viktige kunngjøringer via radio og tv.

Teracom øker nå sikkerheten ved alle sine store master i Sverige, skriver Sveriges Radio.

Mistenkt sabotasje

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.