Hopp til innhold

Følger situasjonen i Sverige nøye

Den siste tiden har flere deler av svensk infrastruktur blitt slått ut av ukjente årsaker. Norske myndigheter blir løpende orientert av svenskene.

Einar Lunde, avdelingsdirektør i Post- og teletilsynet

FØLGER MED: Einar Lunde, avdelingsdirektør i Norsk Kommunikasjonsmyndighet sier de er i dialog med sine svenske kolleger om hendelsene den siste tiden.

Foto: Post- og teletilsynet

– Vi har dialog med vår søsterorganisasjon i Sverige, men det er fremdeles mye usikkerhet knyttet til dette, sier avdelingsdirektør i Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (NKOM) Einar Lunde til NRK.

– Vi har ikke nok informasjon til å iverksette tiltak, men Sveriges infrastruktur er sammenlignbar med vår, og derfor er dette hendelser vi må følge nøye med på og ta grep dersom det blir nødvendig, sier Lunde.

Han ønsker ikke å spekulere i hva som kan ligge bak de ulike hendelsene i Sverige denne våren.

En rekke kritisk infrastruktur har blitt satt ut av spill, og i enkelte av tilfellene mistenker politiet at det dreier seg om regelrett sabotasje.

Advarte i april

Ødelagt telemast ved Borås i Sverige

SABOTASJE: Svensk politi tror er internasjonal gruppering står bak sabotasjen av en kommunikasjonsmast i Borås.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

NKOM kom så seint som i april med en risiko- og sårbarhetsanalyse for kritisk norsk infrastruktur.

I analysen konkluderes det med at norske teletilbydere og myndigheter må være mer på vakt mot trusler om sabotasje og etteretning mot sin infrastruktur.

Risikoen for kartlegging av norsk infrastruktur eller sabotasje mot transportnett beskrives i rapporten som moderat til høy.

– Dette er advarsler som også PST, NSM og E-tjenesten har kommet med. Det finnes høyt kompetente aktører der ute som vi må beskytte oss mot, sier Lunde.

– Sentralisering øker sårbarheten

Lunde mener Norge i dag har robuste og gode nett, men spørsmålet er om de er rustet for alle scenarier.

– Hva er den største sikkerhetsutfordringen i norsk infrastruktur i dag?

– En av de viktigste erkjennelsene er at graden av samfunnsmessig avhengighet av elektroniske kommunikasjonssystemer er en sårbarhet i seg selv. Vi blir sårbare på gamle områder hvor vi i dag stoler på nye tjenester, sier Lunde.

En annen utfordring er at nettverkene blir mer sentralisert. Selv om serverne står plassert på ulike datasentre rundt om i landet, kan en feil eller et angrep mot den sentraliserte tjenesten få alvorlige konsekvenser.

– Sentralisering og digitalisering er en bra ting, men det gjør også skadepotensialet større, sier Lunde og viser til da halve Norge mistet mobilforbindelsen høsten 2014.

Telenor ble i ettertid ilagt et gebyr på på 9 millioner kroner for uaktsomhet under arbeid på en sentral server.

AKTUELT NÅ