NRK Meny
Normal

Rick Santorums store natt

Rick Santorum tok storeslem i det republikanske nominasjonsvalget og vant på rad og rekke delstatene Missouri, Minnesota og Colorado. Taperen er Mitt Romney.

Rick Santorum

Rick Santorum og kona Karen under valgvaken i St. Charles, Missouri.

Foto: Jeff Roberson / Ap

– Det har vært en fantastisk natt, sa Rich Santorum til CNN, like før det republikanske partiet bekreftet til fjernsynskanalen at Santorum hadde gjort rent bord.

Forhåndsfavoritten Mitt Romney står igjen som nattens store taper, etter å ha tapt to delstater han vant klart under nominasjonskampen i 2008, Minnesota og Colorado.

Ingen av nattens resultater er formelt bindende for hvilke hvilke delegater som skal sendes til det republikanske landsmøtet i august, og hvilken kandidat som skal få delstatens støtte.

Men nattens resultater regnes som en sterk pekepinn på hvor vinden blåser.

Og den blåser stadig vekk fra Romney, som tross enorme ressurser og strøken organisering, ikke klarer å etablere seg som den opplagte kandidaten på republikansk side.

Santorum lå på meningsmålingene best an til å vinne Minnesota og Missouri, hvor den republikanske velgerskaren er konservativ.

Men at han også skulle klare å ta seieren i Colorado, hvor Romney ledet stort på meningsmålingene, kom som en overraskelse.

Til siste stemme

I Minnesota sikret Santorum seg en overbevisende seier med nær 45 prosent av stemmene. Romney endte på tredjeplass med kun 17 prosent, et stort fall fra 2008-resultatet.

For Ron Paul klarte å splitte de to, og sikret seg 27 prosent av tilliten. Newt Gingrich endte sist av firkløveret, med sine 11 prosent.

I Missouri kapret Santorum en enda mer overbevisende seier, med 55 prosent av stemmene mot Romneys 25 prosent og Ron Pauls 12 prosent.

I Colorado endte Santorum med 40 prosent av stemmene mens Mitt Romney får 35 prosent. Newt Gingrich fikk skuffende 13 prosent, med Ron Paul hakk i hæl med 12 prosent.

Det var også overraskende at Santorum viser seg å gjøre det godt i urbane områder, som har vært regnet som Romneys sterkeste velgerbaser.

Kampanjen til Mitt Romney hadde da også lagt nattens valgvake til Denver, som et antatt godt sted for en seierstale, men kvelden og natten ble ikke helt som de hadde tenkt seg.

Mitt Romney gratulerte Rick Santorum med «en god natt», og det før det ble klart at han kom til å tape Colorado.

Da ble natten enda dårligere for forhåndsfavoritten og tilsvarende bedre for outsideren ingen så på som noen sterk kandidat før seieren i første delstat ut, Iowa.

Mitt Romney

Mitt Romney under valgvaken i Denver.

Foto: Gerald Herbert / Ap

Nå kommer pengene

Etter at Romney kom på offensiven igjen, med overbevisende seire i Florida og Nevada, hvor Santorum gjorde det tilsvarende svakt, hadde mange avskrevet den katolske tidligere senatoren i nominasjonskampen.

Mye på grunn av manglende finansiering og en ikke-utbygget valgkamporganisasjon, altså det motsatt av Romney.

Fra det politiske analytikerkorpset heter det at nå kommer i alle fall pengene, etter nattens oppvisning.

Rick Santorum utfordrer nå for alvor Newt Gingrich som den konservative sidens kandidat. Han har med nattens storeslem vunnet i fire delstater mot Gingrich ene, i Sør-Carolina.

Gingrich var for øvrig ikke på valgsedlene i Missouri i det hele tatt og gjorde det skuffende i de to andre delstatene. Kandidaten selv befant seg i Oiho, med blikket rettet mot den såkalte supertirsdagen 6. mars hvor mange av de store delstatene holder sitt valg og hvor det er langt flere delegatstemmer å hente.

Men politiske kommentatorer peker på at Santorum nå også for alvor utfordrer Mitt Romney som Republikanernes mulige presidentkandidat, etter at flere antok at han var på rett kurs mot nominasjonen, etter seirene i Florida og Nevada.

Men velgerne i Midtvesten ville det altså annerledes.

– Wow, konservatismen er fortsatt levende i Missouri og Minnesota, sa en storsmilende Santorum til tilhengere, før seieren i Colorado var klar. Med den i boks, var smilet enda bredere da amerikansk media bad om intervju.

– Jeg står ikke her som det konservative alternativet til Mitt Romney, jeg står her for å være det konservative alternativet til Barack Obama, sa han til sine tilhengere på valgvaken St. Charles i Missouri, til stor jubel.

(Artikkelen fortsetter under grafikken.)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Obama vil ikke høre

Santorum kopierte Romneys oppskrift, med å angripe president Barack Obama mer enn rivalene.

Hans budskap er at president Obama tror han er smartere enn det amerikanske folket og forteller dem hva de skal gjøre, i stedet for å høre på dem hva de ønsker å gjøre.

Men han la til at Romney, som han betegner som moderat, ikke vil ha mulighet til å slå Obama til høsten.

Romneys folk på sin side understreket at John McCain i 2008 tapte flere delstater før han sikret seg presidentnominasjonen. Og at de fortsatt jobber etter den fastlagte planen.

CNNs valganalytikere peker riktignok på at den lave deltakelsen under partimøtene i hele tre delstater er et signal om at de republikanske partimedlemmene og velgerne ikke er spesielt begeistret for noen av kandidatene.

Valgkalender februar 2012 (republikanerne)

 Dato

Delstat

Valgmåte

Delegater 

4. februar 

Maine 

Partimøter 

24 delegater

4. februar

Nevada 

Partimøter

28 delegater

7. februar

Colorado 

Partimøter 

36 delegater

7. februar 

Minnesota

Partimøter

40 delegater

28. februar  

Arizona

Primærvalg

29 delegater

28. februar

Michigan

Primærvalg

30 delegater

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt