Hopp til innhold

Sammenstøt i forbindelse med valget i Tyrkia

En er drept og 12 skadet i forbindelse med dagens lokalvalg i Tyrkia.

Tyrkia

I Tyrkia går velgere til urnene i lokalvalg søndag, som her i Ankara. Valget blir en test på hvor stor støtte president Recep Tayyip Erdogans parti har.  

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Hendelsen skjedde i Agaclidere sørøst i Tyrkia der det brøt ut sammenstøt og skyting mellom to rivaliserende grupper. Det ble og skutt mot en bil som tilhører en lokal journalist.

Byen som ligger 30 kilometer fra Diyarbakir er dominert av kurdere.

Viktig lokalvalg

Dagens lokalvalg i Tyrkia er viktig fordi det blir sett på som en lakmustest på hvor sterkt president Recep Tayyip Erdogan står i forkant av nytt presidentvalg om fire år. 61 millioner velgere skal bestemme hvem som blir ordførerer i 81 valgkretser, men den virkelige kampen står i de store byene.

Tyrkia
Foto: YASIN AKGUL / AFP

Istanbul

I Istanbul blir det spennende å se om ordfører Ekrem Imamoglu fra det sekulære partiet CHP klarer å holde regjeringspartiet AKP unna rådhuskontorene. Han kom til makten i 2019. Før det hadde AKP styrt byen i 25 år.

Istanbul, med 16 millioner innbyggere, er landets finanssentrum og landets største by sammen med Ankara.

Presidentvalg om fire år

Klarer Imamoglu å beholde makten i Istanbul kan han bli en utfordrer til Erdogan om president i presidentvalget i 2028.

Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Umit Bektas / Reuters

Erdogan har også vært ordfører i Istanbul. Imamoglus parti er et sentrum-venstre parti, mens Erdogans AKP tiltrekkes av konservative og religiøse velgere. Erdogan har stor folkelig støtte, men kritiseres også for å gjøre Tyrkia mer autoritært.

SISTE NYTT

Siste nytt