Saakasjvili inne i Ukraina – nå utfordrer han president Porosjenko

MOSKVA (NRK): Den tidligere guvernøren i Odessa og presidenten i Georgia, Mikhail Saakasjvili, er nå inne i Ukraina. Ukrainske grensevakter klarte ikke å stoppe Saakasjvili, som er fratatt sin ukrainske statsborgerskap.

UKRAINE-SAAKASHVILI/

STØTTESPILLERE: Mikhail Saakasjvili ble fulgt av hundrevis av tilhengere da han i dag forsøkte å ta seg inn i Ukraina.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Ifølge den ukrainske nettavisen Ukrainska Pravda skal Mikail Saakasjvili allerede være i Lviv, den største byen i Vest-Ukraina, der han er tatt i mot av ordføreren i byen, Andrej Sadovym. Den tidligere ukrainske statsministeren Julija Timosjenko skal også være sammen med Saakasjvili.

Hvor mye som var planlagt eller om det skjedde spontant vet vi ikke, men til slutt klarte altså den 49 år gamle Saakasjvili tidlig i kveld å ta seg over grenseovergangen ved den lille ukrainske byen Shehyni.

De ukrainske grensestyrkene hadde laget en rekke med soldater utstyrt med batonger, men dette var ikke nok til å hindre at Saakasjvilis støttespillere brøt seg gjennom og inn i selve Ukraina, der han ble møtt av jublende tilhengere.

lviv

LVIV: Ukrainsk politi forsker å stoppe tilhengere av den tidligere georgiske presidenten på grensen mellom Polen og Ukraina.

Foto: Yuri Dyachyshyn / AFP

Ifølge en talsmann for de ukrainske grensestyrkene, Oleg Slobodjan, ble 17 soldater lettere skadet. De hadde på forhånd fått ordre om ikke å bruke våpen for å stoppe dem som krysset grensen ulovlig.

Før dette hadde Mikhail Saakasjvili prøvd å komme seg over en annen grenseovergang og å reise inn i Ukraina med tog, men begge disse forsøkene var mislykket.

De ukrainske grensestyrkene publiserte denne videoen på YouTube søndag:

Halvmilitære grupper aktive

På grensen var medlemmer av halvmilitærre grupper som har sloss mot de prorussiske separatistene svært aktive i å få Saakasjvili over grernsen.

Prorussiske separatister har siden sommeren 2014 kontrollert store deler av Donbass-området, og mer enn 10000 mennesker har mistet livet i konflikten.

UKRAINE-SAAKASHVILI/

MÅTTE GI OPP: Ukrainske grensevakter klarte ikke å hindre Mikhail Saakasjvili i å ta seg inn i Ukraina.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Guvernør i Odessa

Ukrainske myndigheter fratok Saakasjvili hans ukrainske statsborgerskap i juli år, på grunn av en formell feil knyttet til søknaden han leverte i forbindelse med utnevnelsen til guvernør i Odessa fylke.

Det vakte stor oppsikt da Ukrainas president Petro Porosjenko i mai 2015 kunngjorde at den tidligere georgiske presidenten var utnevnt til guvernør i det viktige fylket ved Svartehavet sør i Ukraina.

Se NRKs møte med Saakasjvili i januar 2016.

Men i november i fjor gikk Saakasjvili av fordi han mente Porosjenko var i hendene på de rike oligarkene i Ukraina og at ukrainske myndigheter ikke tok kampen mot korrupsjon på alvor.

President Porosjenko upopulær

Saakasjvili har den siste måneden oppholdt seg i utlandet og reist rundt på sitt ukrainske pass, som altså ukrainske myndigheter sier er ugyldig. Samtidig har de nåværende myndighetene i Georgia krevd Saakasjvili utlevert fordi han der er anklaget for korrupsjon og maktmisbruk i de 8 årene han styrte landet.

Søndag kveld var situasjonen rundt Mikhail Saakasjvili fortsatt uklar. Men det er neppe tvil om at dersom han skulle klare å ta seg helt til hovedstaden Kiev, vil han representere en stor utfordring for president Porosjenko.

Petro Porosjenko

UPOPULÆR: Ukrainas president Petro Porosjenko.

Foto: ANATOLII STEPANOV

Porosjenko er svært upopulær i store deler av befolkningen fordi mange mener han har gjort for lite for å bekjempe korrupsjonen i landet. Porosjenko var selv en av landets rikeste menn da han overtok som president i juni 2014.

Den ukrainske statsadvokaten Jurij Lutsenko skriver på Facebook søndag kveld at det vil bli reagert hardt på det han kaller «ulovlig inntrenging i Ukraina». Han ser på Saakasjvilis opptreden som en alvorlig trussel mot Ukraina og en støtte til de prorussiske kreftene i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt