– Ekstremt farlig å bringe en NATO-faktor inn i Ukraina

Russland reagerer sterkt på NATOs beslutning om å sette samarbeid på vent på grunn av landets inngripen i Ukraina.

Soldater i Ukraina

Nato kutter ikke all dialog med Russland, men ulike samarbeidsprosjekter legges på is. Arkivfoto.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Onsdag vedtok NATO-landene en full gjennomgang av samarbeidet med Russland og kunngjorde at de setter planene for et samarbeid i forbindelse med destruering av Syrias kjemiske våpen, på vent.

– NATO har kommet frem til flere umiddelbare tiltak, sa generalsekretær Anders Fogh Rasmussen onsdag kveld.

All dialog kuttes ikke, men ulike samarbeidsprosjekter legges på is – og det skal ikke holdes stabsmøter med russerne fremover, verken på sivilt eller militært nivå.

Ifølge en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet vitner Natos beslutning om en partisk og fordomsfull holdning, melder nyhetsbyrået AFP.

– Vi mener det er ekstremt farlig å bringe en NATO-faktor inn i Ukraina, der situasjonen allerede er kompleks og delikat, heter det videre.

– Kan bane vei for politisk og diplomatisk løsning

Nato mener på sin side at press mot Russland kan være med og bane vei for en politisk og diplomatisk løsning for Ukraina.

– Situasjonen i Ukraina har alvorlig innvirkning på sikkerheten og stabiliteten i det euroatlantiske området. Og Russland fortsetter å krenke Ukrainas suverenitet og territoriale integritet og sine egne internasjonale forpliktelser, sa Fogh Rasmussen.

Krim-halvøya kontrolleres av russiske styrker

I helgen tok russiske styrker kontroll over Krim-halvøya uten å møte militær motstand.

Vestlige land fordømmer okkupasjonen av Krim. Ukraina har erklært full mobilisering. Vestlige ledere anklager Russland for å ha brutt folkeretten ved å sende soldater inn i Ukraina.

Det bor mange russiskspråklige på Krim, og de frykter å bli marginalisert av de nye pro-vestlige makthaverne i hovedstaden Kiev.

Sovjet-lederen Nikita Khrusjtsjov ga i 1954 Krim-halvøya til den daværende sovjetrepublikken Ukraina, og landet beholdt området også etter at det ble selvstendig i 1991.

SISTE NYTT

Siste nytt