Hopp til innhold

Putin prøver å øke russernes gjennomsnittsalder

Russlands president Vladimir Putin gjennomfører strenge tiltak mot røyking og alkohol for å styrke folkehelsen i landet.

RUSSIA ALCOHOL DEATHS

Det hasardiøse konsumet av sterk sprit er en av hovedårsakene til Russlands høye dødsrate. Arkivbilde.

Foto: Alexei Sazonov / AP

Russland har slitt med en stor nedgang i innbyggertallet de siste 15 årene. Det er vesentlige utfordringer når det gjelder levevaner i landet, særlig knyttet til røyking og alkohol.

Russlands president Vladimir Putin gjennomfører flere strenge tiltak for å snu den negative utviklingen og øke gjennomsnittsalderen, melder Washington Post.

Han vil bedre folkehelsen gjennom lover og regler mot røyking og alkohol.

74 år innen 2018

I fjor lovet Putin å øke russernes gjennomsnittsalder til 74 år innen 2018 etter at han ble innsatt som russisk president.

Også Putins forgjenger – den nåværende statsministeren Dmitrij Medvedev – har lenge vært bekymret for utviklingen.

Medvedev har tidligere prøvd å gjennomføre flere tiltak mot den stadig økende alkoholismen i landet, men de fleste tiltakene har vist seg å være upopulær blant befolkningen.

DOUNIAMAG-RUSSIA-ALCOHOL

En mann holder her et glass med øl på uteserveringen til en pub i Moskva. Øl har gått fra å være et næringsmiddel til alkoholholdig drikk i Russland. Det gjør at produsentene ikke lenger kan unngå regelverket mot alkoholreklame og kveldssalg.

Foto: Dmitry Kostyukov / Afp

Russiske menn dør yngre

I 2012 var forventet gjennomsnittlig levealder 66,5 år i Russland.

Gjennomsnittsalderen for russiske menn er 60,1 år og 73,2 år for kvinner. Til sammenligning er den gjennomsnittlige levealderen 78,5 år i USA og 79,8 år i EU-landene.

Omtrent 400.000 russere dør av tobakksrelaterte sykdommer hvert år. Selv om alkoholens effekt på dødelighet er mer omdiskutert, spår helsemyndighetene at nærmere 300.000 dør av årsaker knyttet til alkohol.

Hver femte russisk mann og seks prosent av kvinnene dør av årsaker som er forankret i alkoholmisbruk, og Putin har tidligere sagt at alkoholisme er et alvorlig problem i Russland.

Drastiske tiltak mot røyking og alkohol

Som i mange andre europeiske land, sliter Russland med lave fødselsrater. I fjor døde 2500 flere mennesker enn det ble født.

60 prosent av mennene røyker og hver borger konsumerer i gjennomsnitt mer enn fire liter alkohol i året. Halvparten av befolkningen er overvektig.

Myndighetene i landet har hittil i år gått til to drastiske tiltak for å styrke folkehelsen.

Onsdag ble en streng røykelov vedtatt, og 1. januar ble strengere regler for salg av øl innført. Den nye loven innebærer blant annet at kiosker fra nå ikke får selge øl mellom klokken 23 og åtte om morgenen.

For to år siden ble øl klassifisert som en alkoholholdig drikk i landet. Før det ble øl regnet som et næringsmiddel, noe som gjorde det mulig for produsentene å unngå regelverket mot alkoholreklame og kveldssalg.

Men tap ash from their cigarettes while smoking on the balcony

Russere røyker på en balkong på en kontorbygning i byen Krasnojarsk i Sibir. Fra sommeren av blir det forbudt å røyke i offentlige lokaler i Russland.

Foto: Ilya Naymushin / Reuters

Streng røykelov vedtatt i Russland

Russiske røykere skal sendes ut i kulda. Nasjonalforsamlingen i Moskva har vedtatt en streng røykelov, som blant annet betyr forbud mot røyking i de fleste offentlige lokaler og mot alle former for tobakksreklame.

Fra 1. juni av blir det også forbudt å vise røyking på film eller fjernsyn, med mindre røykingen inngår som viktig ledd i handlingen.

Det innføres fullt røykeforbud på restauranter, barer, offentlig transport, idrettsplasser og sykehus.

Prisen på en pakke sigaretter settes kraftig opp fra dagens nivå på rundt 7,50 kroner.

– Har vært et fristed for røykere

Enkeltpersoner som bryter de nye bestemmelsene, kan bli ilagt bøter på opp til 5000 rubler eller 920 kroner. For bedrifter kan bøtene komme opp i 150.000 rubler eller vel 27.500 kroner.

Russland har en høyere andel røykere i sin befolkning enn de fleste andre land.

– Sammenlignet med andre industriland, har Russland til nå vært et fristed for røykere. Sigaretter har vært billige, og røyking har vært tillatt nesten overalt, skrev den engelskspråklige avisen Moscow Times tidligere denne måneden.

A man buys cigarettes at a kiosk in Russia's Siberian

En mann kjøper sigaretter i en kiosk i byen Krasnojarsk i Sibir i det østlige Russland. Fra sommeren av blir det forbudt for russiske selskaper å reklamere for tobakksprodukter, mens røykerne får forbud mot å bruke tobakk i offentlige lokaler.

Foto: Ilya Naymushin / Reuters

Ifølge helsedepartementet i Moskva bruker rundt 44 millioner russere, det vil si omtrent en tredel av landets befolkning, tobakk til daglig.

– Sigaretter er utrolig billig

Likevel mener forsvarere av bedre helse og lengre liv i Russland at langt mer må til for å løse de demografiske utfordringene i landet.

– Sigaretter er fremdeles utrolig billig. Jeg tror vi kan endre forbrukernes atferd, men loven må inneholde økonomiske tiltak for at det skal skje raskt, sier antitobakkforkjemperen Dmitri Yanin.

Verdens helseorganisasjons spesialutsending til Russland, Luigi Migliorini, trekker frem at mennene dør i en produktiv alder.

– Mennene dør i gjennomsnitt i en alder de kan være nyttige for sitt land og sin familie. Det er derfor kampen mot tobakk og alkohol er så viktig, sier Migliorini.

SISTE NYTT

Siste nytt