Hopp til innhold

Russland foreslår 48 timers «humanitær våpenhvile» i Aleppo

Det russiske forsvarsdepartementet åpner for at det kan innføres en 48 timers våpenhvile i og rundt Aleppo i neste uke for å sikre at nødhjelp kan komme inn til byen. Samtidig fortsetter russiske fly å angripe mål i Syria fra baser i Russland og Iran.

Syria

Russiske bombefly av typen TU 22 M3 på Hamedan-basen i Iran tirsdag.

Foto: Ap

Det var pressetalsmannen for det russiske forsvaret Igor Konasjenkov som i ettermiddag skisserte planene for en «humanitær våpenhvile» i og rundt det som en gang var Syrias største by.

Aleppo har de siste ukene vært åstedet for voldsomme kamper både mellom syriske regjeringsstyrker og terrorgruppen IS, men også mellom regjeringsstyrker og opprørere som er støttet av USA og Vesten og ulike opprørsgrupper seg imellom. Resultatet av kampene er at hundretusener av sivile nå er fanget mellom de krigførende partene uten tilgang til mat og vann.

SYRIA-CONFLICT

Dette bildet er sendt ut av en syrisk opposisjonsgruppe og viser en mann som er reddet ut av ruinene etter et bombeangrep i Aleppo.

Foto: HO / Afp

Tidligere torsdag avbrøt FNs spesialutsending til Syria Staffan De Mistura, et ukentlig møte den humanitære krisegruppen for Syria, i protest mot den manglende viljen hos partene i konflikten i Syria til å stoppe kampen for å sikre at hjelpekolonner med mat kan komme inn til de som trenger det.

To korridorer inn til Aleppo

I det som kan sees som et svar på kritikken foreslår nå altså Russland at det innføres en 48 timers våpenhvile i og rundt Aleppo i neste uke for å få inn hjelp, som et pilotprosjekt som det heter i pressemeldingen Igor Konasjenkov har sendt ut.

Vi forutsetter at et slikt initiativ kan sikre hjelp både til de områder som i øst-Aleppo som er under kontroll av opprørsgruppene og til vest-Aleppo som kontrolleres av regjeringsstyrkene. Dette innebærer at det opprettes to korridorer fra Tyrkia inn til byen via den såkalte Castrellovegen som går rundt Aleppo, skriver pressetalsmann Igor Konasjenkov i pressemeldingen.

Russland og den syriske regjeringshæren er villig til å garantere for sikkerheten til disse hjelpesendingene, men forutsetter at USA og den såkalte moderate opposisjonen gjør det samme.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-ALEPPO

Den syriske forsvarsministeren Fahd Jassem al-Freij besøkte tidligere i måneden de regjeringskontrollerte delene av Aleppo.

Foto: SANA / Reuters

Flyangrepene fortsetter fra base i Iran

Samtidig opplyser det russiske forsvarsdepartementet at det for tredje dagen på rad har gjennomført omfattende bombeangrep med fly inn i Syria, både fra baser i Russland og fra en flybase landet nå bruker i Iran.

Det var mandag denne uken det ble kjent at russiske fly nå får bruke Hamedan-flyplassen vest i Iran til angrep inn i Syria, og også i dag har russiske SU-34 bombefly angrepet mål fra basen i Iran.

Det er ikke kjent hvor mange russiske fly som nå er stasjonert i Iran, og russiske myndigheter har tidligere hevdet at det ikke er snakk om en permanent stasjonering i Iran men at man bruker flyplassen i Hamedan som mellomlanding for blant annet å tanke. Iranske myndigheter sier at det som nå skjer derfor ikke er et brudd på landets grunnlov som forbyr fremmede lands baser på iransk territorium.

SISTE NYTT

Siste nytt