Aktivistene forbereder å forlate skipet

Greenpeaceaktivistene på «Arctic Sunrise» er bedt om å forberede seg på å forlate skipet. De befinner seg nå i Kolafjorden nær Murmansk.

Væpnede russiske styrker stormer et Greenpeace-skip i Arktis

Væpnede russiske styrker stormet Greenpeace-skipet Arctic Sunrise i Arktis. Skipet er nå slept inn til Kolafjorden.

Foto: DENIS SINYAKOV / Afp

Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise» kom til Murmansk rundt kl. 8 norsk tid tirsdag. Ankomsten har fått stor interesse blant medier, men journalister får ikke lov å følge ankomsten på nært hold.

Skipet er plassert i Kolafjorden, et stykke ut fra Murmansk.

– Vi har akkurat snakket med mannskapet. De er bedt om å forberede seg på å forlate skipet. Vi vet ikke hvor de skal, er den siste meldingen som ble lagt ut på twitter klokka 17.45 tirsdag ettermiddag.

De 30 aktivistene venter forsatt på en avklaring om de vil bli tiltalt, og hva de vil bli tiltalt for.

Det har foreløpig ikke kommet noen formell tiltale fra russiske myndigheter.

Etterforskere fra Moskva kom til Murmansk tirsdag for å starte etterforskningen av aktivistene og skipet.

Diplomatene har vært ombord

Greenpeace

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise har blitt slept inn til Kolafjorden i nærheten av Murmansk.

Foto: Greenpeace

– Nå i kveld har diplomatene fra de ti landene vært ombord og besøkt mannskapet. De sitter nå i et debriefingmøte etter besøket, forteller leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Han forteller at den norske generalkonsulen Ole André Lindeman er en av diplomatene, da han er med som representant for Sverige.

– Vi vet ikke hvor de skal eller når de skal fraktes fra skipet. Jeg vil likevel anta at de blir overført til en arrest, der de vil bli avhørt, sier Gulowsen.

Andre menneskerettightesaktivister som har kommet til Murmansk krever også adgang til skipet, men grensevaktene gir ingen andre tillatelse til å gå ombord.

Absurd anklage

Arctic Sunrise

Arctic Sunrise venter i Murmansk, der den er tatt i arrest av russiske myndigheter. Her er den i Murmansk 24. september 2013.

Foto: Igor Podgorny / © Igor Podgorny / Greenpeace

Irina Paikasjeva, er leder for Kvinnelige juristers forening og en kjent menneskerettightesaktivist. Hun er på plass i Murmansk.

– Anklagen om piratvirksomhet høres absurd ut. Ifølge internasjonal lov defineres piratvirksomhet som en aksjon der noen vil ta en annens eindom. Det er ikke tilfelle i protestaksjonen til Greenpeace på Prirazlomnaja platform, sier Paikasjeva i et intervju med nyhetsbyrået B port.

Hun får støtte fra Gulowsen.

– Anklagene om at Greenpeace driver piratvirksomhet denne uken virker som desperasjon fra russiske myndigheter. Aktivistene klatret Gazproms Arktiske oljeplattfrom for en trygg og fredfull aksjon mot risikofull arktisk oljeboring. Lovgivning mot piratvirksomhet gjelder ikke fredfulle protester, sier han.

Vil ombord

Paikasjeva tror at grensevaktkontrollen ombord virker som en slags varetektsfengsling av mannskapet.

– Vi skal få lov og vi vil besøke Greenpeaceaktivstene for å sjekke først og fremst at arresten er lovlig, og at de har alt de får lov å ha; advokater, møte med slektninger, samt medisinsk hjelp, sier hun.

Arctic Sunrise (Greenpeace)

Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er holdt i arrest av russiske myndigheter.

Foto: DON EMMERT / AFP

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se kveldens Nordnytt med Sveinung Åsali