Hopp til innhold

Russland bekrefter spor av sprengstoff i fly

MOSKVA/OSLO (NRK): Den russiske sikkerhetstjenesten FSB bekrefter at en hjemmelaget bombe gikk av i det russiske passasjerflyet som styrtet i Egypt. To ansatte ved flyplassen i Sharm el Sheikh er nå pågrepet, mistenkt for å ha hjulpet terroristene.

Alle de 224 om bord mistet livet

224 OMKOM I FLYSTYRT: Til sammen 224 mennesker mistet livet da et russisk passasjerfly styrtet på Sinaihalvøya 31. oktober. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB utlover dusør for informasjon som kan føre til pågripelse av de ansvarlige.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters/NTB Scanpix

Tirsdag stadfester FSB at det er funnet spor av sprengstoff i det styrtede flyet av typen Airbus 321.

– Vi kan helt klart si at det var en terrorhandling, sier FSBs leder Aleksander Bortnikov, ifølge Reuters.

Putin: – Vi vil ikke tørke tårene bort

I en følelsesladet kunngjøring sier Russlands president Vladimir Putin at ofrene for flyterroren aldri vil bli glemt.

– Det er ikke første gang Russland står overfor barbariske terrorforbrytelser uten åpenbare årsaker. Vi har ikke glemt noe. Mordet på våre statsborgere i Sinai er en av de blodigste forbrytelsene. Vi vil ikke tørke tårene bort fra våre hjerter og vår sjel. Dette vil være med oss ​​for alltid, sier Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Morten Jentoft om bombe i russisk fly som styrtet i Egypt

Utlover dusør på 50 mill. dollar

Egyptiske myndigheter har pågrepet to ansatte ved flyplassen i Sharm el Sheikh, mistenkt for å ha hjulpet de som skal ha plantet en bombe om bord, opplyser egyptiske sikkerhetskilder til Reuters.

I alt 17 personer er innbrakt og avhørt av politiet, men kun to av disse er mistenkt for å ha bistått i det som russiske myndigheter nå omtaler som et terrorangrep.

Vi kan helt klart si at det var en terrorhandling

Leder for russisk sikkerhetstjeneste (FSB), Aleksander Bortnikov

FSB utlover en dusør på 50 millioner dollar, tilsvarende 436 millioner norske kroner, til de som kan gi informasjon som kan bidra til at de ansvarlige blir pågrepet, ifølge Interfax.

Laster Twitter-innhold

Etterforskere: En improvisert bombe

224 mennesker, de fleste russiske statsborgere, mistet livet i flystyrten. En IS-tilknyttet gruppe har tidligere tatt på seg skylden for flystyrten.

Bortnikov opplyser til AFP at etterforskere har studert personlige eiendeler, bagasje og rester fra flyet og konkludert med at en improvisert bombe, fullpakket med 1,5 kilo TNT, eksploderte i luften. Spor av eksplosiver ble funnet i vrakrestene, skriver The Guardian.

I følge russisk etterretningstjeneste viser undersøkelser at bomben er produsert utenfor Russland.

Putin: – Sørge for at de blir straffet

I en TV-sendt uttalelse tirsdag formiddag sa Russlands president Vladimir Putin at han personlig vil sørge for at de som utførte denne handlingen skal bli funnet uansett hvor i verden de måtte befinne seg.

Russia Putin Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin

Foto: Alexei Nikolsky / Ap

– Vi vil søke etter dem overalt, uansett hvor de skjuler seg. Vi vil finne dem, og vi skal sørge for at de blir straffet, sa Putin i et møte med sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten Alexander Bortnikov.

Med på møtet var blant andre forsvarsminister Sergej Sjojgu og utenriksminister Sergej Lavrov. Møtet fant i følge russiske medier sted sent mandag kveld, men først tirsdag formiddag ble opptaket fra møtet offentliggjort.

Vi skal sørge for at de blir straffet

Russlands president Vladimir Putin

Setter inn spesialstyrker

Den russiske presidenten kalte også det som har skjedd «en av de blodigste kriminelle handlinger noensinne».

Putin har gitt spesialstyrker ordre om å prioritere oppgaven. Han sier også at Russland kommer til å trappe opp luftangrepene i Syria som følge av at flyet ble angrepet.

Det er ventet at den franske presidenten Francois Hollande en av de nærmeste dagene vil komme til Moskva for å ha samtaler med Putin om hvordan kampen mot terror skal føres videre.

– Russlands aktiviteter i Syria er helt lovlige i henhold til folkeretten. Russland har til hensikt å rette seg etter folkeretten i fremtiden, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov, ifølge Interfax.

Laster Twitter-innhold

Tilgang til lasterommet

Amerikansk etterretning meldte tidlig at det trolig dreide seg om et terrorangrep og pekte på at ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) muligens sto bak.

De såkalte svarte boksene fra flyet som styrtet i Sinai, antyder at det ble rammet av en bombe, ifølge franske kilder. De har utelukket at teknisk svikt forårsaket katastrofen, og baserer sine teorier på informasjon hentet ut fra flyets ferdskriver og taleregistrator.

Fra før har britiske etterretningskilder sagt at avlytting av kommunikasjon mellom militante på Sinaihalvøya kan tyde på at en bombe ble plassert i flyets lasterom før avgang fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg i Russland.

Egyptiske myndigheter har tidligere avvist at flyet styrtet som følge av terror. Ifølge The New York Times har den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi foreløpig ikke respondert på de nye russiske uttalelsene.

En barnesko ved krasjstedet til det russiske flyet som krasjet på Sinaihalvøya.

Kroppsdeler og eiendeler fra de 224 omkomne lå spredt i en radius på mer enn ti kilometer.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

24 drept i aksjon mot IS i Egypt

Mandag meldte egyptiske sikkerhetsstyrker at de hadde drept 24 og pågrepet åtte antatte IS-medlemmer i en aksjon mot islamistgruppen på Sinai-halvøya.

Krigerne gjemte seg i en fjellhule, 70 kilometer fra havaristedet til det russiske passasjerflyet IS hevder de sprengte.

Vrakrester av det russiske passasjerflyet ble funnet i Wadi al-Zolomat, et fjellområde på Sinaihalvøya i Egypt.

IS-gruppen er aktiv i Nord-Sinai i Egypt. Den står bak en rekke aksjoner og har drept hundrevis av politimenn og soldater. I november i fjor sverget gruppen troskap til IS. Gruppen har uttalt at angrepet, som kostet 224 sivile livet, er en hevn Russlands militære engasjement i Syria.

Laster Twitter-innhold

Russisk flyforbud til Egypt

Det russiske forbudet mot flygninger til Egypt vil vare i flere måneder, opplyser Putins stabssjef Sergej Ivanov tirsdag. Russiske myndigheter sier Egypt må endre sikkerhetstiltakene på flere av landets flyplasser.

Også Storbritannia har innstilt alle flygninger fra Sharm el-Sheikh til Storbritannia av frykt for manglende sikkerhet ved flyplassen.

Egypts turistminister Hesham Zazou sier ifølge nyhetsbyrået MENA, at beslutningen om å stanse flygninger fra Sinaihalvøya er uberettiget og ber om en umiddelbar revurdering.

SISTE NYTT

Siste nytt