Hopp til innhold

Egypts utenriksminister: – Får ikke bombe-informasjon fra USA

USA og Storbritannia sier det mulig var en bombe i russiske flyet som styrtet. Egypt sier de ikke har fått tilgang til informasjonen som indikerer dette.

Alle de 224 om bord mistet livet

BOMBE? Alle de 224 om bord mistet livet da et russisk passasjerfly styrtet over Sinaihalvøya. USA var raskt ute med å hevde det var en bombe i lasterommet.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters/NTB Scanpix

Norge er blant flere land som nå anbefaler sine innbyggere å holde seg unna Sinaihalvøya.

Dette er inntil situasjonen er avklart og årsaken til at det russiske flyet gikk ned er kjent. Russiske myndigheter sa fredag at det kan ta måneder før en slik konklusjon er tatt.

Både amerikansk og britisk etterretning var raskt ute med informasjon om at dette kunne handle om en bombe i lasterommet. De mener bomben kan ha blitt plassert av IS.

Egypt får ikke innsyn i etterretningsinformasjonen

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry.

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry vil ha innsyn i informasjonen til Amerikanerne og Britene. Det får han ikke, sier han.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Utenriksminister Sameh Shoukry i Egypt sier til The Guardian at de ikke har fått tilgang til informasjonen amerikanerne og britene hevder de har.

– Detaljene i informasjonen vi har hørt om har ikke blitt delt med egyptiske sikkerhetsbyråer. Vi forventet at den tekniske informasjonen skulle bli delt med oss, sier utenriksministeren.

Til The Guardian sier også Shoukry at USA og Storbritannia tidligere ikke har svart på Egypts henvendelse om å samarbeide tettere for å motarbeide terror.

Både Egypt og Russland har sier at de ikke har bevis for at flyet styrtet på grunn av en bombe. Likevel har den russiske presidenten Vladimir Putin stanset alle russiske fly til og fra Egypt.

Sjekker overvåkningskamera

En sikkerhetskilde opplyser til nyhetsbyrået Reuters at Egyptiske myndigheter nå undersøker overvåkingskameraene på flyplassen i Sharm el-Sheikh på jakt etter mistenkelig aktivitet forut for flystyrten.

– Vi ønsker å avklare om for eksempel noen snek seg forbi sikkerhetsvaktene eller metalldetektorene. Vi forsøker også å avklare om det var noen uvanlig aktivitet blant politifolk eller flyplassansatte, sier den ikke navngitte tjenestemannen.

Egypt har hevdet sikkerheten på flyplassen i Sharm el-Sheik er like god som andre internasjonale flyplasser, til tross for flere historier som har blitt avdekket de siste dagene.

En britisk mann skal blant annet ha betalt 20 pund for å komme forbi køene og sikkerhetskontrollen uten å bli sjekket tidligere i år, og det har blitt publisert et bilde av at vaktene sover i sikkerhetskontrollen på flyplassen.

EGYPT-AVIATION-ACCIDENT-RUSSIA

ALLE OMKOM: 224 mennesker, flest Russere, døde da flyet styrtet 1. november.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt