Hopp til innhold

UD fraråder reiser til Sharm el-Sheikh

Det norske utenriksdepartementet (UD) fraråder alle ikke-nødvendige reiser til Sharm el-Sheikh i Egypt, inntil situasjonen er nærmere avklart.

Mideast Egypt Economy

141 NORDMENN: Det oppholder seg for tiden 141 nordmenn i Sharm el-Sheikh i regi av den norske turoperatøren Amisol. Disse vil bli flydd hjem som planlagt søndag. De rundt 170 som skulle ned samme dag, får imidlertid ferien sin avlyst.

Foto: Hussein Talal / Ap

– Utenriksdepartementet har endret reiserådet for Egypt. Vi fraråder nå reiser til Sharm el-Sheikh som ikke er nødvendige. Det er vurderinger omkring luftfartssikkerheten som er bakgrunnen for denne endringen, sier Kristin Enstad, pressekontakt i UD, til NRK.

Den eneste norske turoperatøren som tilbyr charterreiser til Sharm el-Sheikh, Amisol, innstiller dermed sin pakkereise til feriebyen i morgen.

Amisol skulle etter planen fly rundt 170 nordmenn til den egyptiske badebyen søndag.

– Disse vil dessverre ikke kunne gjennomføre sin reise, sier Gunder Moe, daglig leder i Amisol.

Nordmenn flys hjem som planlagt

De 141 nordmennene som allerede befinner seg i Sharm el-Sheikh i regi av Amisol, vil bli flydd hjem som planlagt i morgen, opplyser Moe, og viser til informasjon på selskapets nettside.

Han understreker at sikkerhetsvurderingen er knyttet til flyplassen, ikke Sharm el-Sheikh for øvrig.

– Det er ikke slik at det er farlig å oppholde seg i Sharm el-Sheikh ellers, sier Moe.

Det bekrefter Kristin Enstad i UD:

– Reiserådet for opphold i Sharm el-Sheikh er ikke endret. Vi fraråder ikke opphold i Sharm el-Sheikh, sier hun.

Terrormistanke etter flystyrt

Rydder etter styrt

RYDDER ETTER STYRT: Den siste uken har både opprydningsarbeidet og etterforskningen etter flystyrten i Sinai pågått for fullt.

Foto: Uncredited / Ap

Endringen i UDs reiseråd kommer nøyaktig én uke etter at et russisk passasjerfly med 224 personer om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt.

Flystyrten kan ha blitt forårsaket av en bombe som skal ha vært plassert om bord. Kilder nær etterforskningen sier til nyhetsbyrået AFP at data fra de såkalte svarte boksene tyder på at flyet ble utsatt for et angrep.

Flyet tok av fra Sharm el-Sheikh 23 minutter før det styrtet, noe som har fått flere land til å stille spørsmål ved sikkerheten på den egyptiske flyplassen.

Danske charterreiser avlyst

I går besluttet dansk UD å fraråde alle reiser til Sharm el-Sheikh som ikke er «strengt nødvendige».

SAS skulle egentlig fly fra København til Sharm el-Sheikh i dag, men valgte allerede torsdag å innstille flyvningen.

– Det er med bakgrunn i utviklingen de siste dagene og sikkerhetssituasjonen. Vi skal foreta en ny vurdering i neste uke, sa Henrik Edström, pressesjef i SAS, til nyhetsbyrået TT.

80.000 russere blir ikke hentet hjem

Foreningen Reisearrangører i Danmark opplyste i går at alle planlagte charterreiser til Sharm el-Sheikh avlyses, som følge av endringen av reiserådet.

Tidligere i uken besluttet også det tyske flyselskapet Lufthansas datterselskaper Eurowings og Edelweiss å stanse sine flyvninger til Sharm el-Sheikh inntil videre.

 Russian tourists leave Sharm el-Sheikh, Egypt

STRANDET: Disse russiske turistene rakk å reise hjem før russiske myndigheter stanset alle flyvninger til og fra Egypt.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Den russiske presidenten Vladimir Putin har bestemt at ingen russiske fly skal lande eller ta av i Egypt. Det får store konsekvenser for de svært mange russerne som for tiden ferierer i landet.

– Nesten 80.000 russiske turister er i Egypt. Det blir ingen evakuering, sier en talsperson for den russiske turistindustriforeningen etter et møte med regjeringen i Moskva lørdag, melder NTB.

AKTUELT NÅ