Risikerer livsvarig fengsel - russiske soldater for retten i Ukraina

MOSKVA (NRK): I Ukrainas hovedstad Kiev startet i dag rettssaken mot to russiske spesialsoldater som ble tatt til fange øst i landet i mai. Russiske myndigheter har hevdet at de to er tidligere soldater og at det ikke finnes regulære russiske soldater på ukrainsk jord.

Ukraina - rettsak

Jevgenij Aleksandrov og Aleksander Aleksandrov ble tatt til fange i Ukraina 16. mai i år

Foto: YURI KIRNICHNY / Afp

Det var trangt og en spent stemning i det lille rettslokalet i til Holosiivskijdomstolen sentralt i den ukrainske hovedstaden Kiev i formiddag, skriver AFP.

For første gang skulle de to russiske soldatene Jevgenij Jerofejev og Aleksander Aleksandrov framstilles i en offentlig rettssal, i en sak som er omfattet med enorm interesse, både i Ukraina og Russland.

De to er tiltalt for terroristaktivitet.

Det var en sensasjon da ukrainske myndigheter i mai i år kunne vise fram bilder og intervju med de to russiske soldatene, som noen dager tidligere var tatt til fange under kamper i Luhansk fylke øst i landet.

Kaptein Jevgenij Jerofejev

Kaptein Jevgenij Jerofejev fotografert i mai på sykehuset i Kiev der han ble holdt fanget.

Foto: Markian Lubkivskyi / Ap

Kaptein Jevgenij Jerofejev

Kaptein Jevgenij Jerofejev i retten i Kiev i dag.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Både dokumenter de hadde på seg og opplysninger de ga fra seg under forhør, viste at de var spesialsoldater på kontrakt tilhørende en elite-etterretningsavdeling i det russiske forsvaret, med base i byen Toljatti ved Volga.

Russland sa de ikke var regulære soldater

De store russiske TV-kanalene svarte med å bringe intervjuer med de soldatenes slektninger, blant annet Aleksander Aleksandrovs kone Katja, som tydelig mistilpasset kunne fortelle at hennes mann hadde forlatt den russiske armeen noen måneder før han ble tatt til fange av ukrainerne.

Også Jevgenij Jerofejevs far Vladimir sa i et intervju at sønnen hadde sluttet i det russiske forsvaret, tydelig for å bygge opp om opplysninger fra russiske myndigheter om at de to ikke var regulære russiske soldater, men frivillige som sloss på de prorussiske separatistenes side.

Men de to russiske soldatene stod fast ved at de fremdeles var på kontrakt, og saken har derfor blitt nok et eksempel på den propagandakrig som raser mellom Ukraina og Russland, og der alle midler tilsynelatende er tillatt.

Livsvarig fengsel eller fangeutveksling

I dag var det en lagt mer offensiv Jevgenij Jerofejev som i rettssalen i Kiev sa at hans rettigheter var krenket i forbindelse med avhørene den første tiden etter at han som såret soldat var blitt tatt til fange.

sersjant Aleksander Aleksandrov

Det vekket reaksjoner at ukrainske myndigheter slapp inn journalister og fotografer til de skadde soldatene, som her sersjant Aleksander Aleksandrov.

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Mange har også reagert på at ukrainske myndigheter på et tidlig tidspunkt slapp journalister og TV-kameraer inn til de to sårede og tilfangetatte soldatene.

Aleksander Aleksandrov og Jevgenij Jerofejev kan vente seg anklager om terrorisme og risikerer livsvarig fengsel. I første omgang har de varetektsfengslet videre i to måneder.

Samtidig fortsetter rettssaken mot den kvinnelige ukrainske flygeren Nadja Savtsjenko i Russland, hun er anklaget for å ha deltatt i et angrep som førte til at to russiske journalister ble drept.

Tiden vil vise om Ukraina og Russland etter rettssakene blir enige om en fangeutveksling. I helgen utvekslet Estland og Russland to personer som var dømt for spionasje.

SISTE NYTT

Siste nytt