Hopp til innhold

Ukrainsk pilot kan dø i russisk fengsel

Den ukrainske helikopterpiloten Nadezjda Savtsjenko sultestreiker og kan dø i russisk fengsel – før hun trolig dømmes til 23 år i fengsel.

Nadezjda Savytsjenko 3. mars

RISIKERER 23 ÅR: Nadezjda Savtsjenko fotografert etter at russiske påtalemyndigheter kunngjorde at de legger ned påstand om 23 år i fengsel for den ukrainske piloten.

Foto: Ap

Det var som vanlig høy temperatur i rettssalen i den lille russiske byen Donetsk denne uken, like ved grensen mot Ukraina.

I sentrum for oppmerksomheten var Nadezjda, eller Nadja Savtsjenko, den 34 år gamle ukrainske helikopterpiloten, som i juni 2014 ble tatt til fange av prorussiske separatister utenfor Luhansk øst i Ukraina.

Torsdag la så russiske påtalemyndigheter ned påstand om en straff på 23 år i fengsel for Savtsjenko, for at hun hadde deltatt i et angrep som førte til at to russiske journalister ble drept.

Overlever bare fem til sju dager

Savtsjenko har hele tiden sagt at hun er et offer for et skittent politisk spill styrt direkte fra den russiske presidenten Vladimir Putin, og kunngjorde derfor at hun fra og med i går nekter å ta til seg enhver form for drikke og føde.

Hun har sultestreiket flere ganger i russisk fangenskap, men da har hun drukket saft og vann.

– En som gjennomfører en såkalt tørr-sultestreik kan høyst leve i fem til sju dager sa Savtsjenkos advokat Nikolaj Polozov til nyhetsbyrået AFP etter rettsmøtet.

I dag har Polozov og flere andre av Savtsjenkos støttespillere forsøkt å få henne til å avslutte sultestreiken, uten å lykkes. Hun kan derfor komme til å dø før den endelige dommen skal kunngjøres, etter planen onsdag i neste uke.

Nadja Savtsjenko

TATT: Savtsjenko etter at hun ble tatt til fange av prorussiske separatister i juni 2014.

Foto: Igor Golovniov / Ap

Russiske journalister drept

Det var de blodige kampene utenfor byen Luhansk i juni 2014 som er utgangspunktet for rettssaken. Under kampene ved landsbyen Metallist ble to medarbeidere i statlig russisk TV drept – da granater slo ned like ved der de stod og filmet.

Journalistene arbeidet blant de prorussiske separatistene og hadde ifølge ukrainske myndigheter ikke de nødvendige akkrediteringer i orden.

Savtsjenko, som hadde meldt seg som frivillig på ukrainsk side, blir beskyldt for å ha ledet ilden som gjorde at de de journalistene ble drept.

Hun ble samme dag tatt til fange av prorussiske separatister. Noen uker senere kom anklagene om hennes deltakelse i angrepet, som førte til at journalistene ble drept.

Ukraine

DONBASS: Ukrainske stridsvogner i Donbass sommeren 2014. Mer enn 9000 mennesker har mistet livet i konflikten i Ukraina de siste to årene.

Foto: Ap

Hevder sin uskyld

Russiske myndigheter har hevdet at Savtsjenko frivillig tok seg over grensen til Russland, noe hun selv sier er absurd.

Savtsjenko har hele tiden sagt at hennes mobiltelefon beviser at hun umulig kan ha deltatt i angrepet, og at hun er soldat og vil bli behandlet som en krigsfange.

Polozov sier at de gjentatte ganger har lagt fram bevis på at Savtsjenko er uskyldig, men at dette er argumenter som den russiske retten ikke vil legge vekt på.

Uavhengige rettsobservatører sier at det neppe er tvil om at dette er en politisk rettssak, som er en del av konflikten mellom de to slaviske nabolandene Ukraina og Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt