Hopp til innhold

Russiske restaurantansatte: – Ikke et strippeshow, vi krever å få jobbe igjen

I Russland har flere hundre eiere og ansatte i restaurantbransjen lagt ut lettkledde bilder av seg selv på sosiale medier. De håper at nakenprotesten skal få dem tilbake i jobb igjen.

5562uBtM-mg

IKKE ET STRIPPESHOW: Russiske restaurantansatte kaster klærne for å få oppmerksomhet rundt kravet om å komme i jobb igjen.

Foto: HOLYPLACE68

Etter mer enn to måneder med svært strenge koronatiltak, hevder restaurantansatte i Russland at de bokstavelig talt er ribbet til skinnet.

– Vi er nakne fordi vi ikke har noen ting igjen, sier Artur Galajtsjuk ifølge nyhetsbyrået Reuters. Han eier flere barer i byen Kazan, og 20 av hans ansatte deltar i protesten på sosiale medier.

Det er de lokale myndighetene som bestemmer når smitteverntiltakene kan lettes på, og derfor er det forskjeller fra sted til sted.

I Moskva og Kazan legges det opp til at kafeer og restauranter får åpne sine uteplasser først, og om noen uker kommer trolig resten i gang med driften. Men utålmodigheten i bransjen er tydeligvis stor.

Les mer: Moskva åpner opp: – Det har vært strengt, men riktig

– Ikke et strippeshow

– Vi utgjør ingen større risiko enn supermarkeder, butikksentre, hårsalonger eller offentlig transport, sier Pavel, som er kokk i byen Novosibirsk i Sibir. Der er det ikke klart når lokale spisesteder kan åpne igjen.

OhnSqx6Y-4g

SIKKERT NOK: Deltakerne i protestaksjonen mener at restaurantbransjen ikke er mer smittefarlig enn butikker og offentlig transport.

Foto: FUNKYFOOD_11 / Reuters

Protestaksjonen på sosiale medier har fått betydelig oppmerksomhet i Russland, et land som til vanlig er nokså puritansk. De som deltar, understreker at de ikke er spesielt glade i å kle seg nakne.

– Vi ønsker ikke å lage et strippeshow eller tulle og tøyse, vi ønsker bare en ting, nemlig å jobbe, blir det sagt.

I løpet korona-nedstengningen har russere flest holdt seg hjemme, og veldig mange har vært uten jobb og inntekt. Undersøkelser viser at russere flest ikke har oppsparte penger å tære på, og svært mange har havnet i en ytterst vanskelig økonomisk situasjon.

Les også: Hvordan kan Russland ha høye smittetall, men lave dødstall?

Moskva åpner opp

I går ble flere av de viktigste smitteverntiltakene opphevet i den russiske hovedstaden.

Folk trenger ikke lenger oppholde seg i sine hjem, og de kan bevege seg fritt rundt i Moskva uten å ha en spesiell tillatelse.

ksQ5binIwhU

I GANG IGJEN: I den russiske hovedstaden fikk frisører og skjønnhetssalonger åpne igjen i går.

Foto: Pavel Golovkin

Frisører, skjønnhetssalonger og noen andre virksomheter kunne åpne igjen. Og for hver uke som går, skal samfunnet gradvis åpnes opp.

Men hvert døgn registreres det fortsatt om lag 8000 nye smittetilfeller i Russland, og det pågår en diskusjon om det er for tidlig å fjerne mange av smitteverntiltakene.

Les også: Frykter flere korona-døde etter hetebølge i Sibir

SISTE NYTT

Siste nytt