Bondarev offentliggjorde sin avgang i et avskjedsbrev. Der gikk han hardt ut mot regimet i Russland.
– Aldri har jeg skammet meg så mye over landet mitt som jeg har siden 24. februar, skriver Boris Bondarev i et avskjedsbrev.
Det var den 24. februar Russland invaderte Ukraina. En krig Bondarev anser som en forbrytelse også mot det russiske folk.
Det er svært uvanlig i Russland, skal vi tro Iver B. Neumann, direktør ved Fridtjof Nansens Institutt.
UVANLIG: Iver B. Neumann omtaler Bondarevs avhopp som kjempeinteressant og uvanlig for russiske diplomater.
Foto: Jan Dalsgaard Sørensen– I Russland har man overhodet ikke noe tradisjon for dette. Så når man først hopper av som diplomat, lager man skikkelig f***, sier han.
Det skyldes ifølge Neumann at demokratiet i Russland, står mye svakere enn i land som for eksempel USA og Storbritannia.
– Det er en direkte konsekvens av at vi har med et autoritært regime å gjøre, at hvis man først trekker seg, så må det skje med brask og bram og flagget til topps.
Publiserte avskjedsbrev
Det var på Linkedin at Bondarev kunngjorde sin avgang. Der gikk han hardt ut mot krigen i Ukraina, og beskyldte det russiske regimet for forbrytelser også mot det russiske folk.
– Den aggressive krigen som Putin utløste mot Ukraina, og faktisk mot hele den vestlige verden, er ikke bare en forbrytelse mot det ukrainske folket, men kanskje også den mest alvorlige forbrytelsen mot folket i Russland.
ARBEID: Boris Bondarev publiserte avskjedsbrevet på det sosiale mediet Linkedin. Der var han også rask til å meddele at han er åpen for å ta en ny jobb.
Foto: Skjermdump / LinkedInBondarev anklager regimet for å gjøre alt for å tilegne seg mer makt.
– De som unnfanget denne krigen ønsker bare én ting – å forbli ved makten for alltid, bo i pompøse smakløse palasser, seile i yachter og nyte ubegrenset makt og fullstendig straffrihet, skriver Bondarev og fortsetter:
– For å oppnå det er de villige til å ofre så mange liv som det tar. Tusenvis av russere og ukrainere har allerede dødd nettopp for dette.
Kan få store konsekvenser
Å trekke seg som diplomat, og samtidig lange ut mot regimet på den måten Bondarev gjør, kan få store konsekvenser ifølge Neumann.
– Han kommer ikke til å bli elsket i Russland akkurat, sier Neumann.
Neumann er klar på at konsekvensene kan bli mange og vonde.
– Det er enorme omkostninger. Man kan ikke reise hjem på en stund, man blir uglesett og mister nettverket. Det er en veldig stor pris å betale.
Russland-forsker ved Nupi, Jakub M, Godzimirski, er klar på at nettopp konsekvensene ved å trekke seg, kan føre til at det sitter flere diplomater der ute som ikke våger å følge Bondarevs eksempel.
TVILER: Jakub M. Godzimirski tror ikke vi får se mange som følger i Bondarevs fotspor.
Foto: Christopher Olssøn– Jeg tviler på at det blir veldig mange. Man mister jobben og nettverket, setter familien sin i fare og blir utsatt for en svertekampanje i hjemlandet.
Samtidig forteller Godzimirski at Bondarev ikke er den eneste russeren som har gått ut mot krigen på denne måten.
– Tidligere utenriksminister, Andrej Kozyrev, reagerte på krigen tidligere i vår på Twitter, og oppfordret da diplomater til å trekke seg, forklarer Godzimirski.
Selv er Bondarev klar på at det finnes flere som deler hans ståsted.
– De er fornuftige, men må holde kjeft, konkluderer Bondarev.
Hylles av UN Watch
Administrerende direktør i menneskerettighetsorganisasjonen UN Watch, Hillel Neuer, hyller Bondarev, og kaller den russiske diplomat for en helt.
– Bondarev er en helt. Vi oppfordrer nå alle russiske diplomater i FN til å følge Bondarevs eksempel, sier Neuer.
Neuer understreker at FN, med USA, Storbritannia og EU i spissen, må ta ansvar for at russiske avhoppere får beskyttelse og hjelp til å bosette seg på nytt i andre land.
Menneskerettighetsorganisasjonen UN Watch ledet nylig kampanjen for å utvise Russland fra FNs menneskerettighetsråd, noe som ble vedtatt 8. april.