Hopp til innhold

The Wall Street Journal: Ukrainske fredsforhandlere skal ha hatt symptomer på forgiftning

Den russiske oligarken Roman Abramovitsj og fredsforhandlere i den ukrainske delegasjonen skal ha fått symptomer på forgiftning, ifølge The Wall Street Journal.

Switzerland Abramovich

Oligarken Roman Abramovitsj og ukrainske fredsforhandlere hadde symptomer på mulig forgiftning etter et møte i Kyiv tidlig i mars, ifølge The Wall Street Journal.

Foto: Alastair Grant / AP

Det var tidligere i mars at Abramovitsj og ukrainske fredsforhandlere hadde symptomer på mulig forgiftning etter et møte i Kyiv, ifølge kilder til WSJ.

Den russiske oligarken og minst to høytstående medlemmer av den ukrainske delegasjonen fikk blant annet røde og rennende øyne, ifølge de ikke navngitte kildene.

De skal også ha opplevd at hud flasset av i ansiktet og på hendene.

Abramovitsj' talsperson bekrefter overfor BBC at milliardæren fikk symptomer på mulig forgiftning under fredssamtalene.

Nettstedet Bellingcat, som har stor troverdighet når det gjelder verifisering av informasjon, har også fått bekreftet at tre medlemmer av den ukrainske delegasjonen som deltok i fredssamtaler mellom Ukraina og Russland kvelden 3. mars, opplevde symptomer.

Roman Abramovitsj

Oligark Roman Abramovitsj sitter i en VIP-lounge i Ben Gurion internasjonale lufthavn før han fløy til Istanbul 14. mars.

Foto: STRINGER / Reuters

– Fløy til Istanbul for å få behandling

Kilder til The Guardian sier at Abramovitsj og Rustem Umerov i den ukrainske delegasjonen senere forlot Ukraina og dro til Polen, før de fløy til Istanbul hvor de skal ha fått medisinsk behandling.

– Det var under hans første tur til Kyiv. Abramovitsj mistet synet i flere timer. I Tyrkia ble han behandlet på en klinikk sammen med Rustem, sier The Guardians kilde.

Ifølge Bellingcat skal de tre mennene kun ha spist sjokolade og drukket vann i timene før symptomene kom. Et fjerde medlem som også spiste dette, opplevde ikke å få symptomer.

– Det er mange spekulasjoner for øyeblikket, og vi anbefaler å kun følge offisiell informasjon, sier en talsperson for den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, ifølge The Guardian.

Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podoliak kaller påstandene om forgiftning spekulasjoner og sier at alle de ukrainske forhandlerne jobber som normalt i dag, melder Kyiv Independent.

En anonym tjenestemann i USA sier til Reuters etteretning tyder på at de ikke skal ha blitt forgiftet, men at det skyldes andre «faktorer i miljøet» eller mer naturlig årsaker.

Rustem Umerov

Rustem Umerov, medlem av det ukrainske parlamentet under en fredsforhandlingssamtale med Russland i Hviterussland 28. februar.

Foto: Sergei Kholodilin / AP

Mistenker sabotasje

De involverte mistenker at personer tilknyttet russiske myndigheter har hatt et ønske om å sabotere forhandlingene om å få slutt på krigen ved å forgifte dem.

En person i Abramovitsjs krets sier at det ikke er klart hvem som står bak.

Formen til både Abramovitsj og de ukrainske forhandlerne er siden bedret, og livene deres er ikke i fare, heter det fra WSJs kilder, skriver NTB.

WSJs kilder forteller videre at vestlige eksperter som har undersøkt hendelsen, mener det er vanskelig å fastslå hva slags stoff som eventuelt forårsaket symptomene.

Russiske myndigheter har ikke svart på WSJs forespørsel om kommentar til den mistenkte forgiftningen.

SISTE NYTT

Siste nytt