Hopp til innhold

Russere i Øst-Ukraina gjemmer seg for ukrainske angrep

– Folk er livredde, forteller Galina Gerasimova. Hun er en av flere i den russiske sivilbefolkningen øst i Ukraina som gjemmer seg i frykt for ukrainsk bombing.

Ukrainske soldater

Ukrainske frivillige som kriger for Ukraina renser våpnene sine i Popasna etter at ukrainske styrker drev ut prorussiske opprørere i går. Det kostet minst seks sivile liv. – De kalles frigjøringsgrupper, og noen av dem har hakekors på klærne. Det er ikke særlig sympatiske karer, sier Gerasimova.

Foto: ANATOLII STEPANOV / Afp

Galina Gerasimova bor i en landsby i Øst-Ukraina og forteller at der er verken vann, strøm eller gass.

Det har også blitt vanskelig å få tak i mat i butikkene, og prisene har steget kraftig siden den ukrainske hæren startet beskytningen av området for drøye to uker siden.

Folk i landsbyene må gjemme seg for granatene.

– Vi bor i kjellerne, og ingen aner hva som venter i morgen. Folk er blitt drept. Venner og slektninger ringer og forteller om folk de kjenner som er døde, men jeg vet ærlig talt ikke hvor mange, sier Galina Gerasimova.

– Denne krigen er det ingen som trenger, sier hun.

Ukrainske militærstyrker på fremmarsj

Ukraina startet en militæroffensiv mot opprørerne etter at de erklærte uavhengige folkerepublikker i Donetsk og Luhansk. Mange sivile har mistet livet, og FN hevder at mer enn 100 000 innbyggere fra Øst-Ukraina er nå internt fordrevne.

Artikkelen fortsetter under bildet

Popasna

På grunn av mangel på strøm må innbyggerne bruke bål til å lage mat. Her i Popasna i Luhansk, som ble frigjort fra opprørerne i helgen. Men det kostet minst 6 sivile liv.

Foto: ANATOLII STEPANOV / Afp

USA og EU hevder at Russland har bistått opprørerne med våpen og personell, og kampene har gått hardt utover sivilbefolkningen.

Ifølge FN har hatytringer mot Russland og russere økt de siste månedene, og FNs høykommissær for menneskerettigheter mener at Ukraina har gjort for lite for å beskytte sivile i krigen.

Verdenssamfunnet har ikke hørt mye om situasjonen for den russiske sivilbefolkningen i Øst-Ukraina etter at krigen startet.

De fleste offisielle kildene i området er ukrainske, og ukrainske militærstyrker har fremgang i distriktene Donetsk og Luhansk, påpeker Ukraina-ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll.

Tor Bukkvoll

Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll tror ukrainske myndigheter vil forsøke å unngå å skade sivilbefolkningen i de russiske områdene.

Foto: NRK

– Når de skal gå mer aktivt inn i de store byene, som de så vidt har begynt med, vil det nok bare fortsette å bli minst like utfordrende for sivilbefolkningen som det allerede har vært, sier Bukkvoll.

Det er ukrainske militære med våpen og ukrainske stridsvogner i gatene i landsbyen, forteller Galina Gerasimova.

– Ikke alle har uniform, men de betraktes som militære. De kalles frigjøringsgrupper, og noen av dem har hakekors på klærne. Det er ikke særlig sympatiske karer, sier Gerasimova.

Artikkelen fortsetter under bildet

Eldre par

Et eldre par står utenfor en bygning som er skadd etter angrep utenfor Donetsk i går. Ifølge Reuters ble ni sivile drept i kampene mellom ukrainske styrker og opprørere rundt byene Luhansk og Donetsk i går.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Skal jo leve sammen etter krigen

Bukkvoll tror ukrainske myndigheter i det lengste vil unngå å skade sivilbefolkningen i de russiske områdene.

– Ukraina skal jo leve med den befolkningen som bor der, etter at denne krigen er over. Hvis de har artilleribeskutt dem på forhånd, blir det ikke så enkelt å leve med dem. Så ukrainske myndigheter har et insentiv for å prøve å unngå å skade lokalbefolkningen, sier Bukkvoll.

SISTE NYTT

Siste nytt