Hopp til innhold

Merkel: – Sanksjonene er «uunngåelige»

Både EU og USA trapper nå opp sanksjonene mot Russland på grunn av landets støtte til separatistene i Ukraina.

Angela Merkel

STRAFFER IGJEN: Både EU-landene og USA straffer nå Russland igjen med sanksjoner. Tysklands statsminister Angela Merkel mener de nye sanksjonene mot Russland er helt nødvendige.

Foto: Herbert Knosowski / AP

Medlemslandene i EU ble i dag enige om å innføre flere økonomiske sanksjoner mot Russland. Sektorene som blir rammet er blant andre olje- og forsvarsindustrien.

Samtidig innfører USA sanksjoner mot russiske banker. Dette gjelder banker hvor staten eier over 50 prosent, og dermed får de begrenset tilgang til det europeiske finansmarkedet.

Tysklands statsminister Angela Merkel mener de nye sanksjonene mot Russland var «uunngåelige».

EU-president Herman van Rompuy

STERK ADVARSEL: Sanksjonene er en sterk advarsel, sier EU-president Herman van Rompuy.

Foto: Georges Gobet / AFP

– De nye sanksjonene er ment som en sterk advarsel, sier EU-president Herman van Rompuy, og legger til at EU er klar for å omgjøre avgjørelsen dersom Moskva endrer kurs i Ukraina-konflikten.

– Russland må stanse støtten til separatistene

Det er første gang at EU-landene blitt enige om sanksjoner som rammer russiske oljeselskaper, banker og forsvarsinteresser.

Håpet er at dette skal få Russland til å stanse støtten til de prorussiske separatistene i Ukraina.

Både EU-landene og USA har en rekke ganger innført sanksjoner mot Russland etter uroen i Ukraina og særlig etter at passasjerflyet fra Malaysia Airlines ble skutt ned.

Tidligere har flere EU-land, til tross for amerikansk press, vært nølende til å trappe opp sanksjonene mot Russland i frykt for at det vil ramme EUs egen økonomi.

Vasilij-katedralen i Moskva

IGJEN: På ny har EU-ambassadørene blitt enige om å utvide sanksjonene mot russiske interesser.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Rammer oljesektoren

Beslutningen om de nye straffetiltakene ble tatt av medlemslandenes EU-ambassadører på et møte i Brussel tirsdag. Det var ventet at tiltakene ville bli formelt godkjent av landenes ministre innen kort tid.

EU stopper også all eksport av våpen på EUs felles våpenliste, som inneholder alt fra ammunisjon til krigsfartøyer. Men dette vil kun gjelde framtidige kontrakter, noe som gir Frankrike grønt lys til å fullføre leveranser av to krigsfartøy til Russland.

Sanksjonene skal gjennomgås etter tre måneder, sier en EU-diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Ikke kjent om Norge støtter

Til nå har Norge sluttet opp om EUs sanksjoner mot Russland. Hvorvidt regjeringen vil innføre de samme sanksjonene også denne gangen, var ikke umiddelbart kjent.

På forhånd har flere selskap og økonomer advart mot at sanksjonene kan gi en bumerangeffekt, ikke minst for EU-land som Finland som har mange forbindelser til russisk økonomi, skriver nyhetsbyrået TT.

Også oljeselskapet BP har advart om at nye sanksjoner vil kunne påvirke virksomheten til det britiske oljeselskapet negativt. Selskapet har i likhet med det norske oljefondet blant annet investert i det russiske oljeselskapet Rosneft.

SISTE NYTT

Siste nytt