Hopp til innhold

Romsonder skutt opp i natt – skal løse mysteriet om Merkur

To romsonder har begynt en syv års ferd mot planeten Merkur. Romforskere håper de vil kunne gi dem svar på hittil ubesvarte spørsmål om planeten nærmest sola.

BepiColombo har startet sin ferd mot Merkur.

BepiColombo har startet sin ferd mot Merkur.

– Dette er spektakulært. I dag har vi skrevet historie, sa vitenskapsdirektøren for Den europeiske romfartsorganisasjonen, Günther Hasinger, etter at raketten som bar de to sondene ble skutt opp fra Fransk Guyana.

BepiColombo

De to romsondene kalt BepiColombo ble skutt opp fra Fransk Guyana i natt.

Foto: Kyodo News via AP

Ferden med de to romfartøyene har fått navnet BepiColombo, etter en italiensk forsker. Bepi Colombo var den første til å beskrive en spesiell manøver i rommet som enten kan gi romfartøy ekstra fart, eller bremse dem ned.

Manøveren gjennomføres når romfartøy møter planeter.

På plass om sju år

BepiColombo skal foreta en rekke slike manøvre i nærheten av jorden, Venus og Merkur.

Den vil derfor tilbakelegge over åtte milliarder kilometer. Det betyr at sondene vil komme i bane rundt Merkur om syv år, nærmere bestemt 25. desember 2025.

Suzanne Imber, en av astronautene bak prosjektet, forklarer at årsaken til at ferden vil ta så lang tid, er at romfartøyet blir dratt med av solas enorme tyngdekraft, og vil få altfor høy hastighet dersom den ikke bremses ned.

– Derfor må den sendes i flere baner rundt solen, før den får den riktige hastigheten slik at den kan bli fanget opp av Merkurs svake tyngdekraft, sier hun i et intervju med BBC.

FILES-SPACE-MERCURY-SOLAR-TRANSIT

Silhuetten av Merkur sett opp mot solen.

Foto: BILL INGALLS / AFP

– Ekstreme temperaturer

Det er ikke første gang mennesker sender romsonder til Merkur. Men det unike denne gangen er at de to romfartøyene som utgjør BepiColombo er utstyrt med betraktelig mer vitenskapelig utstyr enn sine forgjengere.

Den europeiske romfartsorganisasjonen beskriver utstyrspakken på romfartøyet som «den mest avanserte noensinne sendt ut i verdensrommet».

Ferdens største utfordring er imidlertid at Merkur går så nær solen, og vil bli utsatt for ekstreme energimengder, sier Suzanne Imber.

– Utstyret må overleve meget høye temperaturer. Merkur har en dagtemperatur på rundt 450 grader celsius, og minus 150 grader om natten.

Norsk teknologi

Kongsberg Defence & Aerospace har laget mekanismen og elektronikken som styrer solcellepanelene til kjernen i BebiColombo.

Mercury Transfer Module (MTM) skal sørge for transporten av romsondene til Merkur, skriver Norsk Romsenter.

De har tidligere levert tilsvarende utstyr til andre europeiske romsonder, som Mars Express, Venus Express og Rosetta.

Vel fremme ved Merkur vil de to romsondene skille lag og gå i ulike baner rundt planeten.

Den ene skal hente inn satellittbilder av planetens overflate, mens den andre blant annet vil se på magnetosfæren (område rundt planeter og himmellegemer med et indre magnetfelt, journ.anm.)

– Det viktigste målet er å forstå hvordan planeten først ble dannet, og hvordan den utviklet seg, sier Imber.

SISTE NYTT

Siste nytt