Hopp til innhold

Romney-familien er vant til å tape

Den styrtrike Romney-familien må med rette kunne kalles en «taperfamilie» i det politiske liv.

Mitt Romney

Mitt Romney gratulerte Barack Obama med valgseieren da han talte til sin valgvake i Boston, men sa også at han så veldig skulle ønske at utfallet av valget hadde vært annerledes.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Da resultatet av det amerikanske presidentvalget forelå, og det ble klart at Mitt Romney var blitt slått av Barack Obama, føyde det seg inn i rekken av politiske nederlag i Romney-familien.

Familien har hatt hell i business og mangler ikke penger, men når det gjelder politiske verv, har det i hovedsak vært tap, tap og tap.

Tap for både mor og far

George Romney og sønnen Mitt Romney

George Romney, her sammen med sønnen Mitt, hadde også en politisk karriere, men nådde ikke så langt han ønsket.

Foto: Ap

Mitt Romneys far, George Romney, var businessmann og også han politiker for Republikanerne. Han var guvernør i Michigan fra 1963 til 1969, og i løpet av den perioden forsøkte han å bli Republikanernes presidentkandidat i 1968.

Til å begynne med så det ikke så mørkt ut, men George Romney drev en mindre vellykket valgkamp og måtte se seg slått av Richard Nixon. Dermed var det Nixon som ble Republikanernes presidentkandidat - og som deretter ble USAs president.

Nixon gjorde riktignok George Romney til minister for bolig og utvikling i hans regjering, men Romney gikk ut av Nixon-administrasjonen ved begynnelsen av Nixons andre presidentperiode, i 1973.

Mitt Romneys mor, Lenore LaFount Romney, var en populær «førstedame» i Michigan da hennes ektemann var guvernør der på 60-tallet. I 1970 oppmuntret både ektemannen og Det republikanske partiet henne til å stille i senatsvalget.

Men heller ikke Lenore hadde hell i valg, og hun fikk ikke sete i Senatet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mitt Romney med kona og foreldrene

Her er Mitt Romney (t.h) sammen med kona Ann og foreldrene George og Lenore Romney. Tre av disse fire har måttet se seg slått i politiske valg.

Foto: Jon Chase / Ap

Mitts nederlag

I 1994 var det George og Lenores yngste sønn, Mitt, sin tur å prøve seg på toppnivå i amerikansk politikk. Han var Republikanernes kandidat til Senatet fra Massachusetts, men tapte da mot den sittende senatoren Ed Kennedy fra Demokratene.

Scott Romney

Scott Romney heier her på broren Mitt under årets valgkamp, men verken han eller Mitt gikk seirende ut av sine slag.

Foto: Charles Dharapak / Ap

Mitt Romney forsøkte i 2008 å bli nominert til presidentkandidat for Republikanerne, men trakk seg som kandidat da det ble klart at han ville tape klart for John McCain - som som kjent tapte presidentvalget mot Barack Obama.

Senatsdrøm knust

Ronna Romney, som var gift med Mitt Romneys bror Scott Romney, har også forsøkt å bli valgt inn i Senatet - to ganger. Og tapt begge gangene.

Hennes eks-mann Scott, altså Mitt Romneys bror, føyer seg også inn i rekken av tapende Romney-er.

På slutten av 90-tallet lanserte han sitt kandidatur og ville stille til valg som ny justisminister i delstaten Michigan. Men til tross for at guvernøren støttet ham, tapte han nominasjonen i Det republikanske partiet i Michigan.

Så kunne det se ut som om det endelig hadde snudd for en Romney da Mitt, i sitt andre forsøk, ble Republikanernes presidentkandidat i år.

I stedet endte det nok en gang med et ord Romney-familien etter hvert har blitt vant til: valgnederlag.

Mitt Romney

Mitts Romney nederlag i presidentvalget betyr også slutten på hans forsøk på å bli USAs president. 65-åringen når ikke inn i Det hvite hus.

Foto: DON EMMERT / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Hun vil redde regnskogen i Brasil

Marina Silva ledet kampen mot avskoging for 20 år siden. Nå er hun tilbake som miljøminister i Brasil for å fullføre jobben.