NRK Meny
Normal

Romanias statsminister erkjenner tap i presidentvalget

Forhåndsfavoritten Victor Ponta erkjenner at han har tapt presidentvalget i Romania. Dermed blir konservative Klaus Iohannis landets neste president.

Klaus Iohannis

VINNER: Klaus Iohannis blir av sin motstander utropt til vinner av valget.

Foto: RADU SIGHETI / Reuters

Ponta vant den første valgrunden relativt klart og har ledet på meningsmålingene helt frem til valgdagen. I den første valgrunden fikk Ponta 40 prosent av stemmene, mens Iohannis fikk 30 prosent.

Likevel ser det ikke ut til å ha vært nok, og den rumenske statsministeren har erkjent tapet, etter en voldsom sluttspurt fra motstanderens tilhengere.

– Jeg har ringt Iohannis og gratulert ham. Folket har alltid rett, sier Ponta ifølge Reuters.

Så langt har ikke Iohannis selv kommentert valget og Pontas gratulasjon.

Victor Ponta

ERKJENNER TAP: Selv før de endelige resultatene ble klare slo Victor Ponta fast at han hadde tapt presidentvalget.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters

Valgdagsmålingene viste imidlertid nærmest dødt løp mellom de to kandidatene. Søndag viste to valgdagsmålinger ledelse for Ponta, to ga Iohannis ledelsen og på en femte lå de to nøyaktig likt. Her er imidlertid ikke stemmene til rumenere i utlandet telt med.

Selv om Ponta nå erkjenner nederlaget i presidentvalget, sier han samtidig at han blir sittende som statsminister, og at den politiske koalisjonen han er en del av vil bli sittende til 2016.

– Jeg avviser alle rykter om at jeg vil gå av, så lenge ingen av mine kolleger har bedt meg om det. Jeg har ingen grunn til å trekke meg, sa Ponta i et TV-intervju.

Eksperter sier at valgresultatet i stor grad er blitt påvirket av det store antallet rumenere i utlandet, som har strømmet til valgurnene. Flertallet av disse antas å være negative til statsminister Ponta.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt