Hopp til innhold

Roger Stone dømt til fengsel i 40 måneder

Donald Trumps nære allierte er dømt til fengsel i tre år og fire måneder etter at justisdepartementet overkjørte aktoratet, som anbefalte minst sju år.

Roger Stone

67 år gamle Roger Stone har en tatovering av tidligere president Richard Nixon på ryggen.

Foto: Andrew Caballero-reynolds / AFP

I november i fjor ble den tidligere Trump-rådgiveren kjent skyldig i vitnepåvirkning og i å ha løyet for Kongressen under Russland-etterforskningen. Stone var blant annet tiltalt for å ha løyet om sin forbindelse til Wikileaks.

I dag kom straffeutmålingen, og dommer Amy Berman Jackson dømte Stone til 40 måneder fengsel og en bot på 20.000 dollar.

Mens rettsmøtet pågikk, kommenterte president Donald Trump prosessen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

«De sier at Roger Stone løy til kongressen. Å, jeg skjønner. Men det gjorde også Comey. Og Andy McCabe, som også løy til FBI. Likebehandling?»

Stone avviser å ha gjort noe galt.

Aktoratet trakk seg

Aktoratet i saken la opprinnelig ned påstand om fengsel i sju til ni år, men justisdepartementet grep inn og anbefalte en lavere straff. Det skjedde etter at Trump uttrykte misnøye med påtalemyndighetens påstand på Twitter.

Etter dagens rettsmøte, er det altså klart at Stone kun må sone tre år og fire måneder.

Tirsdag trakk alle fire medlemmene av aktoratet seg i protest mot at USAs justisdepartement blandet seg inn i saken.

Dommer Amy Jackson var ikke nådig i sin kritikk av Stones flittige bruk av sosiale medier og anklaget ham for å nøre opp under hat mot rettsvesenet. Stone har blant annet publisert et bilde av dommeren på Instagram, manipulert inn i et kikkertsikte.

– Dette er utålelig for rettshåndhevelsen, slo Jackson fast.

Hør Krig og Fred om Roger Stone:

Krever gransking

Donald Trump og Justisdepartementets innblanding, har fått mange til å reagere. En uavhengig domstol er en av grunnpilarene i det amerikanske demokratiet. Time Magazine skriver at «et av målene til grunnlovsfedrene var å kvitte seg med et styresett der kongen sto over loven og hadde absolutt makt over livet til undersåttene». Tidligere justisminister Eric Holder mener Trumps opptreden representerer en fare for demokratiet.

USAs justisminister William Barr har sagt seg villig til å vitne for justiskomiteen i Representantenes hus 31. mars.

Han skal forklare seg om straffeutmålingen mot Roger Stone.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, mener Trump bidrar til å undergrave rettsstaten og krever gransking.

– Vi er vitne til en krise i den amerikanske rettsstaten. En krise som vi aldri før har sett, sa Schumer etter Trumps hudfletting av aktoratet på Twitter.

Lederen av justiskomiteen i Representantenes hus, demokraten Jerry Nadler, har alt varslet en slik gransking.

ABONNER: Få nyhetsbrev fra Urix

Flere i Trumps krets dømt

Roger Stone er ikke den eneste av Trumps rådgivere og medarbeidere som har problemer med loven: Hele 14 støttespillere eller tidligere medarbeidere av president Trump er enten dømt eller siktet for ulike lovbrudd, ifølge en opptelling ABC News har gjort.

  • Blant dem er Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort, som er dømt til tre år og elleve måneders fengsel for skatteunndragelse og banksvindel.
  • Manaforts medarbeider Rick Gates innrømmet å ha løyet under etterforskningen av russisk innblanding i valget i USA i 2016, og ble dømt til 45 dager i fengsel. Gates valgte å samarbeide, og fikk derfor mildere straff.
  • Trumps tidligere rådgiver for nasjonal sikkerhet, general Michael Flynn, erklærte seg skyldig i å ha løyet for FBI, men har nå trukket tilbake tilståelsen.
  • Trumps personlige advokat Rudy Giuliani er under etterforskning for kontakten han har hatt med to personer siktet for valgkampsvindel.
Donald Trump og Rudy Giuliani

Rudy Giuliani har stått last og brast ved Donald Trumps side.

Foto: DON EMMERT / DON EMMERT

Flere er nå bekymret for at Donald Trump vil benåde sin venn, Roger Stone.

SISTE NYTT

Siste nytt