Hopp til innhold

Republikanerne stanset vitneføring mot Trump

WASHINGTON D.C (NRK): – Det har ikke vært en virkelig riksrettssak når nye vitner ikke blir hørt, sier demokratisk senator til NRK. Nå har Republikanerne stemt ned forslaget om å kalle inn vitner med to stemmers overvekt.

Senatet stemmer over vitneføring i riksrettssaken mot president Donald Trump 31. januar 2020

Med 51 mot 49 stemmer avskar det republikanske flertallet i Senatet videre vitneføring i rettssaken mot president Donald Trump.

Foto: SENATE TV / AP/ NTB SCANPIX

Demokratene klarte ikke å snu flertallet på tampen av debatten fredag. Med 51 mot 49 stemmer sa senatorene nei til å tillate nye vitner og nye dokumenter i riksrettssaken mot president Donald Trump.

Demokratene trengte fire republikanske stemmer for å få flertall, men da fredagens høring startet, hadde kun to republikanere gitt beskjed om at vil stemme ja.

Spent stemning

Det var spent stemning hele fredagen i den amerikanske Kongressen. Frustrasjonen blant de demokratiske senatorene som hastet av gårde, lyste lang vei. Mens Republikanerne håpet på en rask prosess, øynet Demokratene fortsatt et ørlite håp om at prosessen kunne fortsatt.

Men natt til lørdag norsk tid rant håpet ut i sanden.

Det ble sett på som avgjørende da den republikanske senatoren Lisa Murkowski varslet at hun vil stemme mot en forlenget prosess. Hun var en av dem som Demokratene hadde håpet at ville snu.

Laster Twitter-innhold

LES OGSÅ: Nøkkelsenator sier nei til flere vitner i riksrettssaken

Den 73 år gamle Demokraten Edward John Markey er den personen som har sittet lengst i Representatentenes hus før han kom inn i Senatet. En thriller som dette har han aldri tidligere vært med på.

Ed Markey (D) ankommer Senatet.

Demokraten Edward John Markey frykter president Donald Trump kan unnslippe å bli stilt til ansvar for sine handlinger dersom ikke flere får vitne for Senatet.

Foto: MANDEL NGAN

NRK møtte ham da han hastet inn i Senatet lettere oppgitt. Han mener det ikke blir en ordentlig rettssak når ikke nye vitner blir hørt.

– Det finnes folk med førstehånds informasjon som er villig til å vitne for Senatet. Når disse vitnene ikke blir hørt, vekker det tvil om at Senatet får gjennomført jobben sin på en ansvarlig måte. Da vil president Trump slippe å stå ansvarlig for sine grunnlovsstridige handlinger, sier Markey til NRK.

Tror du Trump kan tjene det som nå skjer?

– Jeg tror Trump vil skades av dette. Jeg tror at de amerikanske velgerne som fortsatt ikke har bestemt seg, ser veldig tydelig hva han gjorde. Og at han ikke er stilt til ansvar for sine handlinger.

Vil ikke Trump bare bruke dette i sin kampanje?

– Han vil bruke det så godt han kan. Men jeg tror velgerne vil se at han har presset sitt eget parti til å sikre at vi ikke fikk høre førstehåndsvitner.

Endelig avgjørelse i saken kommer onsdag

Mens noen hadde håpet saken kunne avgjøres allerede fredag eller lørdag, ble det i natt bestemt at Riksrettsaken nå tar pause og starter opp igjen mandag.

Da får de to sidene i saken to timer hver til å komme med sine avslutninginnlegg.

Ikke før onsdag faller endelig avgjørelse i saken. Da skal Senatet endelig stemme over riksrettstiltalen. Det er ventet at presidenten frifinnes ettersom det kreves 2/3 flertall i Senatet for å fjerne han.

Tirsdag skal presidenten holde sin årlige tale "State of the Union". Presidenten skulle nok helst sett at saken var over før det. Han går hardt ut mot Demokratenes kritikk på twitter der han skriver at Demokratene aldri blir fornøyde, samme hva de får. Og viser til at Republikanerne ikke fikk noe i Representantenes hus.

Laster Twitter-innhold

NRK forklarer

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

Demokratene mener Trump har misbrukt sin makt som president og forsøkt å forhindre Kongressens etterforskning.

Trumps rådgivere skal ha bedt presidenten i Ukraina om å etterforske sønnen til en av demokratenes presidentkandidater, Joe Biden.

Hvorfor mener demokratene at dette er ulovlig?

En president kan ikke be et annet land om å etterforske en politisk motstander på hjemmebane og true med å holde tilbake økonomisk hjelp. Trump er nemlig beskyldt for å ha holdt tilbake militær bistand til Ukraina for å presse dem til å etterforske Bidens sønn.

Hva sier Trump selv?

Trump nekter for å ha gjort noe galt og sier han er utsatt for en heksejakt og at tiltalen er urettferdig.

Kommer han til å bli dømt?

Republikanerne har flertall i Senatet. Det må to tredels flertall til for at Trump blir dømt, som vi si at 20 republikanere må stemme mot sin egen president. Det er svært usannsynlig.

Hva skjer hvis Trump blir frikjent?

Mange tror at Demokratene kan bli svekket fordi de opplever denne prosessen som en politisk kampanje mot Trump. Samtidig mener et flertall i USA at det var riktig å starte prosessen mot Trump etter beskyldningene rundt Ukraina ble kjent.

Les mer: Hvordan startet det?

SISTE NYTT

Siste nytt