Hopp til innhold

Nøkkelsenator sier nei til flere vitner i riksrettssaken

En nøkkelspiller i kampen om å innkalle flere vitner i riksrettssaken mot Donald Trump, den republikanske senatoren Lamar Alexander, sier nei til mer vitneførsel. Dermed kan saken få sin slutt i dag.

Senator Lamar Alexander forlater kongressbygningen i USA, etter at torsdagens runde i riksrettssaken mot Donald Trump var over.

Lamar Alexander forlater kongressbygningen i USA, etter at torsdagens runde i riksrettssaken mot Donald Trump var over.

Foto: Brendan Mcdermid / Reuters

Demokratene har vært avhengige av å få minst fire republikanske senatorers stemme med dem i kravet om at presidentens tidligere sikkerhetsrådgiver, John Bolton, skal få vitne i riksrettssaken.

Det skal stemmes over spørsmålet når prosessen starter igjen fredag.

En av de fire senatorene på republikansk side som kunne vært aktuelle for å stemme med Demokratenes krav, Lamar Alexander (79) fra Tennessee, uttalte sent torsdag kveld amerikansk tid at han likevel ikke vil stemme for Demokratenes krav.

Sier Trump har opptrådt upassende

Han mener det er bevist at president Trumps handlinger har vært «upassende», men samtidig ikke graverende nok til at det kan anses som brudd på grunnloven.

– Jeg har arbeidet sammen med andre senatorer, for å sikre at vi (senatorene red.anm.) har rett til å etterspørre flere dokumenter og vitnemål. Men det er ikke behov for flere bevis, for å videre undersøke det som allerede er undersøkt, og som er avklart ikke tilfredsstiller de høye kravene til å fastslå brudd på den amerikanske grunnloven, heter det i en uttalelse fra Alexander.

79-åringen, som er i ferd med å avslutte sin lange, politiske karriere, ber det amerikanske folk i stedet avgjøre saken.

– Spørsmålet nå er ikke om presidenten har gjort noe eller ikke, men om det er Senatet eller folket som skal avgjøre hva som skal skje med ham. Jeg tror grunnloven bestemmer at det er folket som skal ta den avgjørelsen, i presidentvalget som starter i Iowa på mandag, skriver Alexander.

NRK forklarer

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

Demokratene mener Trump har misbrukt sin makt som president og forsøkt å forhindre Kongressens etterforskning.

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

Trumps rådgivere skal ha bedt presidenten i Ukraina om å etterforske sønnen til en av demokratenes presidentkandidater, Joe Biden.

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

Hvorfor mener demokratene at dette er ulovlig?

En president kan ikke be et annet land om å etterforske en politisk motstander på hjemmebane og true med å holde tilbake økonomisk hjelp. Trump er nemlig beskyldt for å ha holdt tilbake militær bistand til Ukraina for å presse dem til å etterforske Bidens sønn.

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

Hva sier Trump selv?

Trump nekter for å ha gjort noe galt og sier han er utsatt for en heksejakt og at tiltalen er urettferdig.

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

Kommer han til å bli dømt?

Republikanerne har flertall i Senatet. Det må to tredels flertall til for at Trump blir dømt, som vi si at 20 republikanere må stemme mot sin egen president. Det er svært usannsynlig.

Hvorfor blir Donald Trump stilt for riksrett?

Hva skjer hvis Trump blir frikjent?

Mange tror at Demokratene kan bli svekket fordi de opplever denne prosessen som en politisk kampanje mot Trump. Samtidig mener et flertall i USA at det var riktig å starte prosessen mot Trump etter beskyldningene rundt Ukraina ble kjent.

Les mer: Hvordan startet det?

Hva skjer ved 50/50?

Republikanerne har 53 plasser i Senatet mot Demokratenes 47 (inkludert to uavhengige senatorer som stemmer med Demokratene). Dermed må fire republikanere slutte seg til Demokratenes krav for at forslaget om å innkalle Bolton og andre vitner skal få flertall.

Alexander kom med sin uttalelse rett etter at senatorkollega Susan Collins fra Maine hadde kunngjort at hun var for å slippe til flere vitner. Dette i likhet med Mitt Romney.

Laster Twitter-innhold

Også Lisa Murkowski fra Alaska har signalisert at hun er positiv til å stemme for å få flere vitnemål hørt i riksrettsprosessen mot Donald Trump.

Ifølge amerikanske medier hadde hun og Alexander et separat møte i går kveld.

Senator Lisa Murkowski avbildet i forbindelse med riksrettssaken mot Trump, 30. januar 2020.

Interessen for om Alaska-senator Lisa Murkowski kommer til å stemme for eller mot flere vitner er stor.

Foto: Julio Cortez / AP

Hvis Murkowski slår seg sammen med Romney og Collins, og ingen andre republikanere uventet slutter seg til, kan stemmegivningen ende 50/50.

Per nå vet ingen hvordan dette vil bli håndtert videre.

Formelt er visepresidenten leder av Senatet, og den som blir bedt om å avlegge stemme når stillingen er «uavgjort». Men i en riksrettssak foreligger det en interessekonflikt for en visepresident, gitt at vedkommende vil være den som tar over hvis presidenten blir kjent skyldig og felt.

Derfor vil det nå være høyesterettsjustitiarius John Roberts, som i henhold til grunnloven leder riksrettssaken, som har stemmerett.

Det har ikke kommet frem hva han akter å gjøre i en 50/50-situasjon. Det er uenighet mellom senatorene om Roberts bør stemme eller ikke.

Frem til nå har Roberts holdt seg i bakgrunnen utover ved to anledninger: Først da han bad senatorene holde en saklig og sivilisert tone, etter at sterke beskyldninger var fremsatt fra begge sider på starten av riksrettssaken. Deretter da han i går gjorde det klart at han ikke ville tillate at varslerens navn kom frem under spørrerunden i Senatet.

Følg riksrettssaken her:

Boltons bok

Bakgrunnen for riksrettssaken er at Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden, som forsøker å bli Demokratenes kandidat i presidentvalget til høsten.

Ifølge The New York Times har USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton i et bokutkast skrevet at Trump i fjor sa at han ønsket å holde tilbake militærhjelp til Ukraina inntil ukrainske myndigheter startet en etterforskning av Biden. Han kan bli Trumps motkandidat i høstens presidentvalg.

Demokratene argumenterte onsdag for at Boltons bok ikke kan ignoreres, og de har presset på for å få Senatet til å innkalle flere vitner i riksrettssaken.

Det hvite hus nektet både ansatte og eks-ansatte å møte i høringene i Representantenes hus, inkludert John Bolton.

Skulle man ha ventet til at rettsvesenet hadde ferdigbehandlet alle vitnestevningene før Representantenes hus overlot saken til Senatet, ville presidentvalget 2020 vært over før president Donald Trump ble stilt til ansvar – for utidig og ulovlig innblanding i det samme valget, har vært ett av argumentene.

Dermed ble ballen sendt videre til Senatet, uten at alle ønskede vitner var blitt hørt.

Dersom det ikke åpnes for vitner i Senatet, ender riksrettssaken trolig med frifinnelse og avsluttes i dag, fredag.

For at Trump skal kunne kjennes skyldig, trengs det totredjedels flertall, det vil si at man trenger

Her er vi nå: Senatet – Gangen i riksrettsprosessen mot Donald Trump
Grafikk: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt