NRK Meny
Normal

Regjeringssplid om EU på Island

På Island har utenriksminister Ingibjørg Solrun Gisladottir uttalt at dersom Selvstendighetspartiet ikke snur fra nei til ja i spørsmålet om Island skal søke om medlemskap i EU, står regjeringssamarbeidet i fare.

Ingibjorg Solrun Gisladottir

Ingibjorg Solrun Gisladottir

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Hun kom med uttalelsene i et radioprogram.

I dag er det to partier i regjeringen til Geir Haarde, det konservative Selvstendighetspartiet, som så langt har vært motstander av et islandsk EU-medlemskap og Samfylkingen, Sosialdemokratene, som er det eneste partiet som har programfestet EU-medlemskap.

De to partiene har delt regjeringsansvaret etter Allthingsvalget i 2007.

- Får ingen innflytelse

Utenriksministeren sier at dersom Selvstendighetspartiet holder fast ved sitt nei til EU-standpunkt, vil de to regjeringspartiene stå langt fra hverandre også i spørsmålet om hvordan Island best skal håndtere de store økonomiske problemene landet har.

Statsminister Geir Haarde har svart at Sosialdemokratene ikke kan stille noe ultimatum overfor Selvstendighetspartiet , og at utenriksministerens uttalelse ikke får noen innflytelse på Selvstendighetspartiets landsmøtet som åpner 29. januar.

Utelukker ikke nyvalg

Ingibjørg Solrun Gisladottir vil heller ikke utelukke et nyvalg. På Island kan landets president skrive ut nyvalg etter ønske fra statsministeren. Den ordinære valgperidoen er fire år.

På de siste meningsmålingene har Selvstendighetspartiet tapt kraftig i oppslutning sammenliknet med valgresultatet fra 2007, mens Sosialdemokratene har økt sin oppslutning.

Aller størst er framgangen for opposisjonspartiet Venstrebevegelsen-De Grønne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt